Política 08/06/2023

Vox, disposat a votar en contra d'investir Prohens si no entra en el Govern

La formació d'extrema dreta insisteix en aplicar la fórmula de Castella i Lleó

2 min
Prohens i Campos, en una primera trobada el passat dilluns.

PalmaVox no està disposat a donar suport extern a un govern presidit per Marga Prohens, segons assenyalen fonts properes al partit. Malgrat que els rumors han apuntat els darrers dies a una possible presidència del Parlament, el cert és que la formació d'extrema dreta continua apostant per la fórmula de Castella i Lleó i formar part del proper executiu. El PP ha insistit en tot moment a governar en solitari després d'aconseguir 26 diputats el 28 de maig, però a Vox es considera que una legislatura en solitari dels populars no és una opció viable. Així les coses, si no forma part de l'Executiu, Vox estaria disposat a votar en contra de la investidura de Prohens les vegades que faci falta, malgrat que una situació de bloqueig provocàs una nova convocatòria electoral.

A més, la formació liderada per Jorge Campos considera que el PP no ha estat fiable a altres acords d'investidura, com a Andalusia i Madrid. Ara bé, la situació (26 diputats el PP i 8 Vox) tampoc no fa possible reclamar conselleries massa importants. Independentment de quines conselleries es reclamin, fonts properes a Vox asseguren que, mentre que el PP vol negociar l'abstenció, el partit d'extrema dreta vol parlar d'entrar en el Govern. A més, assenyalen que la insistència del PP a governar en solitari no ha generat cap inquietud a les files de Vox, que es considera indispensable per donar estabilitat a la legislatura.

Així les coses, Vox no està disposat a conformar-se amb la presidència del Parlament o amb altres càrrecs de la Mesa. I, segons indiquen fonts properes al partit, també hi ha directrius de Madrid per entrar a formar part de l'Ajuntament de Palma. Ara bé, aquest plantejament xocaria amb la intenció manifestada pel candidat a Cort, Fulgencio Coll, de no suposar un problema per al govern del popular Jaime Martínez.

Una reunió fallida

Sobre la reunió que s'havia de fer aquest dimecres i a la qual Vox no ha acudit perquè no hi era Marga Prohens, el retret és que el PP no havia avisat amb suficient antelació que no hi assistirien primeres figures, mentre que Vox havia avisat fa temps que hi anirien Jorge Campos i Patricia de las Heras. Una de les reclamacions del partit d'extrema dreta és que les negociacions acabin com més aviat millor i que hi participin les persones que realment tenen poder de decisió.

stats