El retorn de la dreta al govern valencià
Política 14/06/2023

Acord exprés entre PP i Vox per fer un govern de coalició al País Valencià

El partit d'extrema dreta assumirà la presidència de les Corts, i el seu líder, condemnat per violència masclista, no formarà part de l'executiu

5 min
El candidat del PP a la presidència de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el líder de Vox al País Valencià, Carlos Flores, aquest dimarts

ValènciaLa presidència de la Generalitat Valenciana per al popular Carlos Mazón, la de les Corts per a Vox i l'incòmode Carlos Flores –un polític condemnat per violència masclista– designat com a candidat de la formació d'extrema dreta en les pròximes eleccions al Congrés de Diputats a canvi de no formar part d'un executiu on sí que hi haurà carteres per als ultres. Aquestes són les tres claus del preacord exprés tancat entre el PP i Vox per crear un govern de coalició al País Valencià. El pacte s'ha fet públic aquest dimarts en la que es preveia només com la jornada que tancaria la ronda de contactes posada en marxa pels populars dijous passat amb una reunió amb els representants del PSPV i continuada ahir dilluns amb una trobada amb els dirigents de Compromís.

Gairebé cap dels periodistes que esperaven a les Corts que s'acabés la reunió entre populars i ultres, que s'ha prolongat durant tres hores, preveia un acord tan ràpid. Pocs van saber contextualitzar les declaracions d'ahir del portaveu del comitè de campanya del Partit Popular i subsecretari de Cultura i Societat Oberta, Borja Sémper, que va vetar la presència de Carlos Flores en un futur govern conjunt a la Generalitat. "Pensem que una persona condemnada per violència de gènere no s'hauria de dedicar a la política", va afirmar.

I és que segons ha pogut confirmar l'ARA de fonts de la negociació, el pacte feia dies que es cuinava. Tant és així, que les paraules de Sémper van inquietar alguns dirigents populars, neguitosos perquè la seva contundència fes perillar un acord molt avançat i amb uns terminis ben curts. El calendari electoral espanyol obligava a tancar el pacte aquesta setmana si es volia incloure Flores a les llistes al Congrés. Abans que el seu líder fes un pas al costat, els dirigents de Vox exigien disposar d'un document signat que els garantís que no sacrificaven el seu candidat a canvi de res, una certesa que avui han obtingut.

El futur cap del Consell, Carlos Mazón, aquest dimarts a les Corts Valencianes.
El futur cap del Consell, Carlos Mazón, aquest dimarts a les Corts Valencianes
El dirigent de Vox Carlos Flores a la sortida d'un comerç aquest dimarts.

Feijóo felicita Mazón per l'acord

L'encarregat d'anunciar el nou govern ha sigut un ufanós Flores, que ha defensat que el seu salt a la política estatal "no és un pas al costat", sinó, més aviat, "un pas endavant" i que aquest té un objectiu clar: "Desplaçar" l'esquerra del govern d'Espanya.

A la tarda li ha arribat el torn al futur cap del Consell, Carlos Mazón, que s'ha mostrat "molt satisfet" per l'acord i que ha destacat que el president dels populars espanyols, Alberto Núñez Feijóo, l'ha felicitat pel pacte. També ha tingut paraules per a Carlos Flores, a qui ha mostrat el seu reconeixement. "Vull agrair-li que haja posat el millor de si mateix", ha emfatitzat el dirigent conservador.

Mazón ha justificat l'acord amb la formació ultra en el fet que el PP no compta amb majoria suficient per governar. També ha insistit en la necessitat de convocar el debat d'investidura –previst inicialment per al 21 de juliol– "el més prompte possible". "No hi ha perquè esperar", ha afegit. L'objectiu dels populars és evitar que el debat parlamentari coincideixi amb la campanya electoral dels comicis espanyols, un desig que depèn, entre d'altres, de la rapidesa en la constitució dels grups parlamentaris i de la posterior convocatòria del ple d'investidura.

Sobre el nou executiu, el futur cap del Consell s'ha mostra més opac i únicament ha explicat que l'objectiu del PP és constituir un govern més reduït que el de Ximo Puig, que passaria de les 12 conselleries actuals a un màxim de 10, i ha rebutjat precisar quines carteres assumirà Vox.

Menys impostos i una sanitat "sense cues"

Pel que fa al programa de govern, l'encarregat d'explicar-lo ha estat el director de la campanya electoral dels populars, Miguel Barrachina, que s'ha limitat a avançar que inclourà una baixada d'impostos, que es treballarà per aconseguir una sanitat pública "sense cues", que es donarà un "suport més gran" a les famílies valencianes i es recuperaran "les senyes d'identitat valencianes", sense més precisions.

Els cinc punts de l'acord de govern subscrit tampoc aporten molta més llum: "Llibertat perquè tots puguem triar; desenvolupament econòmic i reducció de la despesa innecessària; impuls de l'economia; reforç de la sanitat pública i els serveis socials; defensa i recuperació de les senyes d'identitat; suport a les famílies per fomentar la natalitat i seguretat". Els dos partits crearan ara un equip de treball conjunt per desenvolupar cadascun d'aquests punts.

PSPV: "És un govern que fa olor de naftalina"

El pacte entre el PP i Vox ha estat valorat molt negativament pels grups progressistes de les Corts, que han considerat que es tracta d'una molt mala notícia per a la democràcia. Així ho ha dit el cap campanya dels socialistes, Miquel Soler, que ha acusat els populars d'"obrir les institucions a l'extrema dreta" i que ha assegurat que al País Valencià ara comença "un govern de retrocés que fa olor de naftalina".

En la mateixa línia s'ha pronunciat el diputat i candidat de Compromís Joan Baldoví, que ha qualificat aquest dimarts de "dia molt trist per a la democràcia valenciana". Baldoví ha afirmat que el PP i Vox han anunciat un govern "que ataca les dones, els serveis públics, la nostra llengua, les persones LGTBI i el medi ambient". 

Acord a Elx

L'acord autonòmic ha coincidit amb l'oficialització de l'entesa entre el PP i Vox a Elx. Es tracta del primer gran acord municipal entre les dues formacions després de les últimes eleccions. A la tercera ciutat del País Valencià, amb 240.000 habitants, el PSPV va ser la formació més votada, circumstància que ha obligat el candidat popular, Pablo Ruz, a arribar a un pacte amb Vox per ser elegit alcalde dissabte que ve. Més fàcil ho han tingut María José Catalá, Luis Barcala i Begoña Carrasco a València, Alacant i Castelló de la Plana, que podran ser proclamats alcaldes dissabte –jornada de constitució dels ajuntaments– sense els suports de l'extrema dreta, ja que representen la llista més votada en el seu consistori. 

El candidat a l'alcaldia d'Elx pel PP, Pablo Ruz, amb la cap de llista de Vox a la ciutat, Aurora Rodil, durant la firma de l'acord.
stats