Política 05/06/2023

Prohens només serà investida presidenta de la mà de Vox

Els pactes municipals entre els populars i l'extrema dreta certifiquen que l'esquerra no facilitarà un cordó sanitari: "Era la línia vermella per obrir un escenari extraordinari"

3 min
Prohens i Costa (PP) amb de las Heras i Campos (Vox) aquest dilluns

PalmaSigui amb l'abstenció o amb el vot favorable, donant suport des de fora al llarg de la legislatura o entrant en el Govern, Marga Prohens haurà d'arribar a algun pacte amb Vox perquè el Parlament la investeixi presidenta del Govern amb majoria absoluta o simple –més vots a favor que en contra. La líder del PP ha demanat l'abstenció a tots els partits, però els pactes PP-Vox en alguns municipis, com Calvià, han fulminat qualsevol opció de cordó sanitari. "Era la línia vermella per obrir un escenari extraordinari", va declarar el coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia. Per això, tornaran al seu vot "natural" per impedir la investidura de Prohens.

El PP i Vox iniciaran aquesta setmana una taula de negociació, en la qual es començarà a dilucidar l'aposta real de l'extrema dreta. Jorge Campos ha afirmat en moltes ocasions que volen importar el model de Castella i Lleó (entrar a l'Executiu, amb la presidència del Parlament i la vicepresidència del Govern), però al mateix temps recalquen que la prioritat és "revertir les polítiques d'esquerres" i que "no posarem bastons a les rodes". Durant la campanya electoral, el candidat de Vox va subratllar que es presenten "per treure l'esquerra de les institucions".

Tenint en compte que el PP ha tret més diputats (26) que tota l'esquerra junta (25), Prohens és l'única candidata viable. "No hi ha altra opció que governar en solitari", va sentenciar Prohens aquest dilluns. A les portes de les eleccions generals, Vox no podria arribar-hi impedint que la dreta accedís al Govern després de vuit anys de pacte d'esquerres. Els vots "no es regalen", en paraules de la presidenta de Vox Balears, Patricia de las Heras, però la raó de ser de l'extrema dreta, com s'ha dit, és "treure l'esquerra". La convocatòria d'eleccions generals és important, i més en un partit com Vox, ja que no es pot prendre cap decisió en els territoris sense el vistiplau de la direcció estatal. Per tant, la situació de la resta d'autonomies on hi podria haver un pacte entre el PP i l'extrema dreta podrien influenciar les Balears.

Precisament, els comicis generals, avançats per Pedro Sánchez, després dels resultats de les autonòmiques, és un fet al qual es va referir el portaveu de campanya del PSIB, Iago Negueruela. "Després de les eleccions veurem consellers de Vox a les Illes", va assegurar. Els socialistes pensen que el PP no vol facilitar l'entrada de Vox en el Govern per possibles conseqüències electorals entre els votants més moderats. Lògicament, els socialistes jugaran al màxim aquesta carta, ja que l'objectiu és mobilitzar l'electorat progressista amb Francina Armengol al capdavant.

Sense partits 'pont' entre el PSIB i el PP

Les eleccions autonòmiques varen deixar clar que el Parlament estarà dividit en dos blocs: l'esquerra i la dreta. No hi haurà partits 'pont', com El Pi i Ciutadans, que estaven disposats a investir Prohens o Armengol, en funció dels resultats electorals, i sempre sense Vox i Podem a l'Executiu. És una situació diferent de la del Consell de Mallorca, on els regionalistes tenen representació amb dos consellers. El PP (13) i Vox (5) sumen 18 escons, un més que la majoria absoluta necessària, però els populars tenen un major ventall de possibilitats amb la presència d'El Pi, si no vol estar completament fermat a l'extrema dreta.

Davant aquest escenari, es considera la possibilitat que la taula de negociació entre el PP i Vox no se circumscrigui exclusivament al Govern, sinó que englobi el conjunt de les institucions. Això suposaria que Palma, Calvià i el Consell de Mallorca entrassin en joc. "Hi ha molt a negociar i un dels temes a tractar serà aquest", va matisar Campos. "Hi haurà més reunions amb Vox, però estic disposada a continuar parlant amb totes les forces polítiques", va assenyalar per la seva banda Prohens. Aquest dimarts serà el torn de la reunió amb Més per Menorca. La trobada amb la que serà diputada d'Unides Podem per Menorca, Cristina Gómez, està enlaire, després que no s'hagi pogut desplaçar a Mallorca.

stats