Política 05/06/2023

Prohens descarta una coalició amb Vox: "No hi ha altra opció que governar en solitari"

Els populars i l'extrema dreta iniciaran les negociacions aquesta setmana per a l'abstenció en la investidura, i l'esquerra confirma que no li donarà suport davant possibles pactes PP-Vox als municipis

4 min
Marga Prohens després de reunir-se amb MÉS per Mallorca

PalmaMarga Prohens ha demanat a tots els partits l'abstenció per a la investidura, en aquesta jornada de trobades amb les formacions per explicar el programa de govern. La líder del PP i el que ha estat portaveu parlamentari, Antoni Costa, s'han reunit amb el PSIB, Vox, MÉS per Mallorca i el diputat de Sa Unió, Llorenç Córdoba. Hi ha hagut poques sorpreses: el PP i l'extrema dreta hauran de negociar perquè Prohens sigui presidenta del Govern, i l'esquerra descarta donar-li suport. Així i tot, la guanyadora de les eleccions s'ha expressat amb contundència davant els mitjans de comunicació: "No hi ha altra opció que governar en solitari".

Prohens, Costa, Negueruela i Garrido aquest dilluns a la reunió

MÉS per Mallorca arribava a la trobada amb Prohens havent obert el debat d'una possible abstenció per evitar la presència de Vox a les institucions. Així i tot, tant el coordinador ecosobiranista, Lluís Apesteguia, com el portaveu de campanya del PSIB, Iago Negueruela, han confirmat la negativa després que Prohens hagi donat "llibertat als ajuntaments per pactar-hi", com en els casos de Calvià –on el PSIB va ser la llista més votada– i Marratxí.

"L'escenografia està bé, però valen els fets. Es parla amb l'extrema dreta perquè entri a les institucions, de la mà d'un PP que està a prop de la dreta antidemocràtica", ha exposat Negueruela. "El PP en cap moment descarta arribar a acords en el Govern i la resta d'institucions amb Vox, que era la línia vermella per obrir un escenari extraordinari", ha afegit per la seva banda Apesteguia. El líder de MÉS ha desitjat que "en aquesta terra no vegem l'extrema dreta gestionant conselleries, ja que es trobarien amb la màxima contundència i bel·ligerància".

El coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, a la sortida de la reunió amb el PP

"El punt de partida no pot ser més positiu: totes les forces coincideixen que el PP ha de liderar el Govern", ha destacat Prohens. Els 26 diputats del PP (25 i el de Sa Unió, del qual el PP és part de la coalició) sumen més que tota l'esquerra junta, per la qual cosa la dirigent popular és l'única candidata viable. "No ho deim nosaltres, sinó els ciutadans, que ens han donat la responsabilitat de configurar un Govern en solitari, és un mandat molt clar", ha assegurat. Ja ha indicat les línies bàsiques dels primers mesos de govern: una reforma fiscal, una auditoria a la sanitat per reduir les llistes d'espera i un decret "d'emergència de l'habitatge consensuat amb el sector". Cal remarcar que manca la reunió d'aquest dimarts amb el candidat de Més per Menorca, Josep Castells. En el cas de la que serà diputada d'Unides Podem, la menorquina Cristina Gómez, no es podrà desplaçar a Mallorca ni avui ni demà, i s'espera que sigui al llarg de la setmana.

El PP i Vox inicien negociacions

La presidenta de Vox Balears i futura diputada autonòmica, Patricia de las Heras, i el candidat de l'extrema dreta, Jorge Campos, han anunciat que aquesta setmana iniciaran la taula de negociació amb el PP per a la investidura. Asseguren que no hi aniran amb imposicions: "De vermells, no en tenim ni les línies". "La mà continua estesa. Ja hem dit que els vots no es regalen", ha declarat De las Heras. Un dels temes a tractar, ha assenyalat Campos, serà si les converses seran només per al Govern o es tindran en compte totes les institucions (Consell de Mallorca, Palma i Calvià, entre d'altres, on la majoria absoluta depèn d'un pacte). Prohens ha remarcat que avui "no s'ha parlat de càrrecs, sinó de programa".

Els representants del PP i Vox a l'inici de la trobada

De moment, l'extrema dreta ha deixat la porta oberta a una abstenció. "Farem valdre els vots, independentment de com es materialitzi la negociació", ha insistit De las Heras. La prioritat de Vox és "revertir les polítiques d'esquerres". "No hem parlat de conselleries, sinó de canvi de polítiques", ha expressat Campos. S'haurà de veure si l'extrema dreta voldrà seguir el model de Castella i Lleó, on té la presidència de la Cambra, una vicepresidència i tres conselleries, o si apostaran per quedar fora de l'Executiu, intentant influenciar-hi.

Armengol, líder de l'oposició

Una de les incògnites serà el paper de Francina Armengol, després que hagi anunciat que encapçalarà la candidatura del PSOE a les generals per les Balears. "Serà la cap de l'oposició, la resta treballarem on se'ns digui. Ha assumit una responsabilitat enorme, és un referent polític", ha afirmat Negueruela. Armengol podria ser diputada autonòmica mentre no sigui diputada al Congrés. El portaveu de campanya del PSIB ha assegurat que, després de les eleccions generals del 23 de juliol, "veurem consellers de Vox" a les Illes. "El PSIB ja s'ha posat el vestit de la campanya estatal i és una pena. Sánchez ha avançat les eleccions, però aquí s'ha de parlar dels problemes dels ciutadans de les Balears", ha replicat Prohens.

stats