Política 29/05/2023

Les Balears fan un tomb radical cap a la dreta i l'extrema dreta

El PP torna a guanyar les eleccions autonòmiques després de vuit anys i necessitarà Vox per governar

4 min
Els candidats del PP a la batlia de Palma, el Govern i el Consell de Mallorca: Jaime Martínez, Marga Prohens i Llorenç Galmés.

PalmaEl PP, liderat per Marga Prohens, ha tornat a guanyar les eleccions autonòmiques a les Balears amb 25 diputats, 6 més que el 2019, després d'una jornada que ha deixat palès un tomb absolut de les Illes cap a la dreta i l'extrema dreta. El PSIB de Francina Armengol gairebé ha reeditat els resultats de les passades eleccions, amb 18 escons, un menys que el 2019. Però la capacitat d'aguantar dels socialistes no ha estat suficient perquè la líder del partit pugui escenificar la fita històrica d'una tercera legislatura consecutiva –només el popular Gabriel Cañellas té en el seu currículum tres mandats.

El PSIB no ha estat el partit de l'esquerra amb una caiguda més gran, sinó Podem. La candidatura d'Antònia Jover no ha quallat en el partit morat, que s'ha deixat cinc diputats pel camí respecte del 2019 i queda només amb un. De fet, Jover no serà diputada, perquè l'únic representant de Podem serà Gloria Santiago, cap de llista d'Eivissa. D'altra banda, Lluís Apesteguia sí que ha mantingut els resultats de MÉS per Mallorca amb els mateixos quatre escons de la legislatura anterior.

“Hi ha una majoria claríssima de la dreta i l’extrema dreta i ara els tocarà governar”, ha lamentat Armengol en la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació al voltant de la mitjanit, amb més d’un 90% del vot escrutat. La líder socialista ha remarcat que farà feina “per garantir els drets” que les Illes han assolit els darrers vuit anys des de l’oposició, “de manera ferma, però constructiva”. “Començarem a treballar immediatament per treure els millors resultats a les generals”, va afegir, amb l’objectiu de minvar aquesta onada cap a la dreta i l'extrema dreta, que considera "preocupant".

Malgrat que el PP va reiterar al llarg de la campanya que aspirava a governar en solitari, ha quedat a cinc diputats del seu objectiu –calen 30 de 59 escons per assolir la majoria absoluta. Així, els populars estan obligats a comptar amb Vox. La formació d’extrema dreta gairebé ha triplicat la representació i ha passat de tres diputats a vuit, una xifra que els permet exigir contraprestacions a canvi del seu suport. De fet, el cap de llista al Parlament, Jorge Campos, va assegurar fa uns dies que reclamarà al PP la Conselleria d’Educació per pactar.

Però Marga Prohens ha remarcat que el PP “ha guanyat amb la majoria contundent que havíem reclamat”. “Les Illes Balears han dit canvi i el canvi ha guanyat”, ha continuat pletòrica i subratllant que el projecte que durà a terme és “de centre polític”. Independentment de les intencions del PP, Campos no ha tardat a anunciar que Vox estén "la mà al PP per iniciar una negociació", en què "estiguin reflectides les idees" que han defensat "durant la campanya". "Serem decisius", ha afirmat amb contundència.

Segons ja es preveia a les enquestes i arreu de l'Estat, Ciutadans ha perdut els cinc diputats del 2019 i ha quedat sense representació. Ni tan sols el nomenament de Patricia Guasp com a portaveu estatal ha evitat la desfeta. I un altre partit que no tindrà cap representant a la cambra balear és El Pi, que ha perdut els tres diputats que tenia la legislatura passada, malgrat que les enquestes assenyalaven els regionalistes com la clau del proper Govern. D’altra banda, Més per Menorca ha mantingut els mateixos dos diputats que va aconseguir fa quatre anys i Gent per Formentera ha quedat sense representant perquè el diputat que té la pitiüsa menor serà per a Sa Unió, que integren el PP i Compromís per Formentera.

Palma i els consells

La dreta i l’extrema dreta també s'han imposat amb autoritat a Palma, on el PP ha aconseguit 11 regidors i Vox, 6. El PSOE ha baixat de 9 regidors a 8; MÉS per Palma s'ha quedat amb 3, els mateixos que el 2019; i Podem ha caigut de 3 representants a 1. La desfeta més gran ha estat la de Cs, que no tindrà cap representant el pròxim mandat –el 2019 en va tenir 3. "El futur batle de Palma", ha dit Marga Prohens sobre el cap de llista del PP a Cort, Jaime Martínez, que s'ha limitat a reiterar que tornarà a "fer de Palma una ciutat millor".

Pel que fa als consells insulars, el PP ha estat la força més votada a les quatre illes, amb uns resultats molt significatius a Eivissa, on ha aconseguit el 52% dels vots i 8 consellers que li donen la majoria absoluta. El PSIB n'ha perdut 1 i queda amb 3, mentre que Vox ha aconseguit representació a la institució insular amb un conseller. A Mallorca, la dreta i l'extrema dreta també han assolit la majoria absoluta: el PP ha arribat als 13 consellers i Vox ha passat de 3 a 6. El PSIB manté els 10 consellers del 2019 i MÉS també iguala els 4 de la legislatura passada, mentre que Podem ha quedat sense representació. Com en el Parlament, El Pi ha quedat fora del Consell de Mallorca. A Menorca, el PP i Vox sumen els 7 diputats que donen la majoria absoluta a la institució insular, després de la desaparició de l'únic conseller que tenien cadascun Podem i Ciutadans, i que Més per Menorca hagi baixat de 3 representants a 2.

El PP, el partit amb més regidors

El PP ha estat el partit que ha aconseguit més regidors a les eleccions municipals amb 357, quasi cent més que els 265 que va aconseguir als comicis del 2019, segons ha informat Europa Press. El PSIB ha empatat els resultats de fa quatre anys amb 209 regidors. MÉS per Mallorca en té 101, seguit d'El Pi, amb 67; Vox, amb 44; Sa Unió, amb 9; i Unides Podem, amb 6. Ciutadans ha continuat amb la seva desfeta als municipis i no n'ha aconseguit cap.

A Mallorca, el PP ha estat el partit més votat a Andratx, Estellencs, Sóller, Escorca, Alcúdia, sa Pobla, Santa Margalida, Son Servera, Capdepera, Sant Llorenç des Cardassar, Sencelles, Felanitx, Santanyí, ses Salines, Campos, Llucmajor, Montuïri, Sineu, Maria de la Salut, Selva, Mancor de la Vall, Alaró, Lloseta, Bunyola, Marratxí i Palma. El PSIB s'ha imposat a Calvià, Puigpunyent, Consell, Algaida, Santa Eugènia, Inca, Pollença i Artà. El Pi és la formació més votada a Banyalbufar, Costitx, Petra, Ariany i Muro; i MÉS ha guanyat a Esporles, Santa Maria del Camí, Porreres, Sant Joan, Manacor, Llubí i Campanet.

A Eivissa, els populars s'han imposat a Sant Josep de sa Talaia, Sant Antoni de Portmany, Santa Eulària des Riu i Sant Joan de Labritja. Sa Unió és la formació més votada a Formentera. A Menorca, els populars han guanyat a Ciutadella, Ferreries, es Migjorn Gran, Alaior, Sant Lluís i es Castell, mentre que el PSIB ha aconseguit més vots a Maó i es Mercadal.

stats