Política 03/11/2023

Prohens nega la segregació: "És una línia vermella"

L'acord de PP i VOX permet que a partir del curs que ve, els pares puguin triar la llengua de les matèries troncals no lingüístiques de la primera infància

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, aquest dijous en la Comissió de les Comunitats Autònomes

Palma"Era una de les nostres línies vermelles". La presidenta del Govern, Marga Prohens, s'ha expressat així en relació amb el fet que l'acord signat entre el PP i Vox per a la lliure elecció llengua no implica la segregació lingüística. La mesura anunciada pel Govern, no obstant això, permet que a partir del curs que ve, els pares puguin triar la llengua de les matèries troncals no lingüístiques fins als vuit anys "als centres on sigui possible", un fet que obre la porta a segregar els alumnes segons l'idioma que triïn. La líder de l'Executiu autonòmic ha posat èmfasi amb el fet que l'acord entre els socis d'investidura en relació amb aquesta qüestió ja existia, i que a les últimes hores només, s'ha "reafirmat".

Prohens ha dit que "és un acord d'investidura que respecta les dues llengües oficials, que respecta que els nins hagin d'acabar l'educació obligatòria coneixent aquestes dues llengües oficials. Que respecta, i això era una línia vermella, la normativa vigent consensuada al llarg dels últims anys". Segons ha assegurat, "està dins els límits de la normativa vigent, respecta l'Estatut d'Autonomia, respecta la Llei d'educació, respecta la Llei de normalització lingüística, respecta el decret de mínims i respecta tots els consensos aconseguits".

Sobre la plantada de la comunitat educativa a la reunió prevista per aquest divendres al Consolat de Mar, Prohens ha lamentat, en declaracions a IB3 recollides per Europa Press, que sindicats i associacions educatives no han volgut conèixer el contingut de l'acord i ha insistit que la Conselleria treballarà "en diàleg amb el sector". "És una pena. S'havia fet un esforç per buidar avui la meva agenda —la reunió la varen demanar les associacions— entenent la urgència dels seus plantejaments. L'acord no trenca els acords ni imposa la segregació", ha insistit.

Aquest divendres, a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, el conseller d'Educació Antoni Vera ha explicat els detalls de l'acord amb Vox, que inclouen la possibilitat que els pares triïn la llengua de les matèries troncals no lingüístiques dels seus fills fins als vuit anys. "En un primer moment, es permetrà que els pares puguin triar la llengua de les assignatures no lingüístiques a la primera infància i s'estendrà a la resta d'etapes educatives al llarg de la legislatura", ha expressat.

Per la seva banda, el portaveu del PSIB-PSOE, Iago Negueruela, ha manifestat aquest divendres a una roda de premsa, que l'expresident del PP José Ramón Bauzá "no va arribar tan lluny" com la presidenta Prohens en matèria lingüística; per aquest motiu, ha agraït a la comunitat educativa la seva "dignitat" davant les "mentides del Govern". Així mateix, el portaveu parlamentari de MÉS, Lluís Apesteguia, ha lamentat que el Govern "entre odi i convivència hagi elegit Vox" per a la segregació lingüística. Amb aquesta decisió, la formació considera que Prohens "ha firmat el final de la seva legislatura".

stats