Política 22/12/2021

El PP denuncia que les polítiques de memòria històrica del Govern poden "fer reviure tensions"

El parlamentari popular Sebastià Sagreras ha reclamat que el Govern "només mira cap a un dels dos bàndols"

2 min
Fossa de Son Coletes, Manacor.

PalmaEl Partit Popular s'ha mostrat molest amb les polítiques de memòria democràtica del Govern de les Illes. Segons ha dit el seu parlamentari Sebastià Sagreras, l'Executiu balear només mira cap a "un dels dos bàndols" de la Guerra Civil i això pot fer "reviure tensions". Segons l'opinió del popular, ho fan així perquè el Govern és afí a les idees del bàndol perdedor de la Guerra.

Sagreras ha reivindicat que a la Guerra hi va haver botxins per les dues bandes, "no només per una", i que les polítiques que fa el Govern només miren cap a un dels bàndols, cosa que fa que, en lloc de tancar ferides, "es tornin a obrir". A més, ha acusat l'Executiu d'actuar amb "venjança".

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha rebatut a Sagreras que, si durant la Guerra hi va haver dos bàndols, "durant tota la dictadura només se'n va reivindicar un, mentre que l'altre va ser represaliat". Així, ha tret pit dient que el seu Govern lluitarà per "la dignitat de la justícia i la reparació per a totes les víctimes". Durant el debat, ha intervingut la consellera Garrido en defecte del conseller Yllanes, ja que està indisposat per una operació.

Així i tot, el parlamentari popular Sebastià Sagreras no ha estat content amb la resposta de Garrido i li ha etzibat que "per posar democràcia davant les paraules, no ho faran tornar tot color de rosa". Ha continuat dient que el Govern vol "democratitzar la història" i ha alertat que el pressupost de memòria democràtica "ha de ser per a tots, no només per a uns".

El diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas també ha aprofitat per dir la seva respecte de les paraules de Sagreras. Mas ha dit que les actuacions a Son Coletes o a Porreres per si soles "ja justifiquen el pressupost". Ha reivindicat que "fa dècades que esperàvem això, ens devem aquesta justícia, i aquesta justícia no té preu". A més, ha incentivat a treballar per tenir espais de memòria i també d'estudi.

Qui també s'ha mostrat molt reivindicatiu en contra de les reflexions de Sagrera ha estat el diputat de Gent per Formentera Antoni Jesús Sanz. Ha dit que les víctimes no entenen de bàndols i que es volen recuperar totes. Així i tot, també ha assegurat que "les víctimes es miren per quantitat i durant 40 anys de repressió només es va mirar cap a una banda". Ha posat l'exemple de casa seva, Formentera, on s'ha aconseguit reconèixer un dels dos camps de concentració que hi va haver, es Campament, on està documentat l'assassinat de 58 persones, "només del bàndol republicà, no de l'altre".

stats