Política 07/02/2023

PP, Cs i Vox s'uneixen contra el requisit del català i Armengol els acusa de "retornar a l'època Bauzá"

La dreta i extrema dreta critiquen que s'exigeixi el coneixement de la llengua pròpia a la sanitat, però la presidenta del Govern remarca que "el català no és un problema, és una riquesa"

3 min
La presidenta del Govern dirigint-se a l'oposició aquest dimarts

PalmaLa dreta i extrema dreta han unit forces aquest dimarts per carregar contra l'aplicació del requisit del català, en el darrer procés d'estabilització a la sanitat. Les preguntes de control de Patricia Guasp (Ciutadans), Antoni Costa (PP) i Jorge Campos (Vox), a la presidenta del Govern, Francina Armengol, han tractat la mateixa qüestió. De fet, la situació de la sanitat ha ocupat 11 de les 19 preguntes de la sessió de control.

Guasp i Campos han coincidit en el fet que la rectificació de l'Executiu en l'exempció generalitzada del català "és una cessió" a MÉS per Mallorca, que va amenaçar amb dimissions si no es feia marxa enrere, ja que considerava que es vulneraven els drets lingüístics dels ciutadans.

El fet que els tres portaveus parlamentaris estiguessin en la legislatura 2011-2015, quan va governar el PP, ha duit Armengol a apuntar que "retornen al passat de senyor Bauzá", quan "es van derogar drets de la ciutadania", referint-se a l'eliminació del requisit lingüístic. "El català a la sanitat no és un problema, és una riquesa", ha sentenciat la presidenta del Govern.

El portaveu del PP, Antoni Costa, ha retret que Armengol recordi l'etapa de Bauzá al capdavant del Govern. "No està centrada en els problemes que preocupen als ciutadans, sinó que viu ancorada en el passat, la destrucció dels serveis sanitaris l'ha feta vostè", ha subratllat. "Que faci el ridícul no és només el seu problema, ho és per als ciutadans", ha afegit. A més, des del PP critiquen "la inseguretat de canviar les regles del joc a mitjan partit", per la marxa enrere de l'exempció del català.

Armengol ha replicat assegurant que "el PP no em donarà cap lliçó de qui garanteix el dret a la salut". "Van acomiadar 1.400 professionals sanitaris i feien pagar els medicaments als pensionistes", ha destacat. Així mateix, ha posat en relleu "la pau social" a la sanitat, evitant la vaga general a l'Atenció Primària, a diferència del que ha succeït en altres territoris com la Comunitat de Madrid.

Darias critica el PP

En la sessió de control en el Senat d'aquest dimarts, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha acusat el PP d'alinear-se amb Vox per les crítiques al requisit del català. La ministra ha reivindicat "la diversitat lingüística" de l'Estat i el compliment de l'Estatut, a més de retreure que el PP, a través de la senadora Maria Salom, ha plantejat aquesta pregunta "el mateix dia que Vox n'ha plantejada una de semblant en el Parlament balear".

PP: "S'ha de pensar amb el cap, no amb la llengua"

Les crítiques al requisit del català no s'han dirigit només a Armengol, sinó també a la consellera de Salut, Patricia Gómez. El diputat del PP Juanma Lafuente ha retret la rectificació del Govern, en la qual finalment només 11 de les 49 categories (248 places) són deficitàries, i no han d'acreditar el coneixement del català. "S'ha de pensar amb el cap, no amb la llengua", ha afirmat en la seva pregunta de control a la consellera de Salut.

Lafuente considera que amb la marxa enrere de l'Executiu "es posa en perill la salut dels ciutadans". "Estam a favor de garantir els drets lingüístics, però hi ha problemes de personal i és una qüestió de prioritats", ha apuntat. Gómez ha recordat que els populars, en la legislatura de Bauzá, van derogar la normativa que imposava el requisit lingüístic. "El PP es dedica a derogar drets", ha criticat, sumant-se així a l'afirmació d'Armengol.

"S'han de garantir els drets, i els ciutadans tenen dret a dirigir-se a l'Administració pública en qualsevol de les dues llengües cooficials", ha incidit la consellera. "Esper que fins aquí estigui d'acord, perquè si no no sé què pensarà el senyor Canyelles", ha afegit, referint-se al fet que l'expresident del Govern pel PP va tirar endavant el 1986 la Llei de normalització lingüística. A més, Gómez ha reiterat que "el català mai no ha estat un problema a la sanitat".

L'oferiment del PP a Armengol

La presidenta del PP, Marga Prohens, va aprofitar la crisi viscuda en el Pacte per l'exempció generalitzada del requisit del català a la sanitat, oferint els vots dels diputats populars a Armengol, per "blindar el català com a mèrit, i no com a requisit". De fet, MÉS per Mallorca va fer públic un comunicat on consideraven que amb l'exempció "se seguia el joc" a Ciutadans, el PP i Vox. Finalment, però, només són 248 les places deficitàries, un 10% del total de les convocades.

stats