Societat 07/02/2023

248 places del procés d'estabilització a la sanitat queden exemptes del català

Salut rebaixa de 15 a 11 les categories deficitàries i apunta que no aplicarà el requisit lingüístic al 10% de les places perquè no s'han cobert totes les convocades

3 min
Hospital Son Espases

PalmaLa Conselleria de Salut i Consum ha anunciat aquest dimarts que, després de depurar-se les dades del procés d'estabilització a la sanitat, un total de 248 places quedaran finalment exemptes del requisit lingüístic. A més, ha rebaixat de 15 a 11 les categories deficitàries (eren 49 en total), és a dir, aquelles on el nombre d'aspirants amb l'acreditació de coneixement del català no ha cobert les places oferides.

Salut ha remarcat que per a aquestes 11 categories s'havien rebut 452 sol·licituds per cobrir les 248 places, però només 206 han tingut el nivell exigit del català, per la qual cosa han passat a considerar-se deficitàries. En el procés d'estabilització s'oferien 2.283 places de medicina i infermeria i, en total, s'han presentat 9.494 sol·licituds. Així, les places que queden exemptes del requisit lingüístic representen un 10,86% de les convocades.

D'altra banda, la resta de places queden subjectes al requisit lingüístic i l'obligació de demostrar el nivell del català en un termini màxim de dos anys. En el cas de les que queden exemptes d'acreditar el coneixement del català, el Govern va explicar la setmana passada que la mobilitat laboral sí que quedarà subjecta a la titulació de la llengua pròpia, a banda de l'acompanyament lingüístic que es fa des de l'Executiu.

Aquesta situació va causar una crisi dins el Pacte, amb amenaces de dimissions des de MÉS per Mallorca en el Departament de Política Lingüística. L'IB-Salut va passar en 48 hores de reconèixer que el català suposava un problema per seduir metges i infermeres a admetre que només en 15 de les 49 categories del procés d'estabilització hi havia dèficit d'aspirants amb el requisit lingüístic.

La pressió social i política va provocar que el Govern fes marxa enrere en l'exempció generalitzada del català a la sanitat. L'Obra Cultural Balear (OCB) i el sindicat STEI van presentar recursos de reposició contra les bases del procés d'estabilització, i van amenaçar de dur el Govern als jutjats pel que consideraven una vulneració dels drets lingüístics. Plataforma per la Llengua sí que ha presentat un contenciós administratiu en aquest sentit. A més, tant la UIB com el Col·legi de Metges es van posicionar en contra del procés d'estabilització inicial, i es va forçar a convocar el Consell Social de la Llengua Catalana per tractar la qüestió.

Segons ha assenyalat Salut, les categories deficitàries són infermeria de salut mental, anatomia patològica, anestèsia i reanimació, cirurgia general i aparell digestiu, immunologia, medicina física i rehabilitació, medicina preventiva, nefrologia, radiodiagnòstic, traumatologia i cirurgia ortopèdica, pediatria i puericultura d'atenció primària.

Modificar la llei

El Pacte està completament d'acord a reformar la llei 4/2016, de capacitació lingüística a l'Administració pública, per evitar que es doni l'exempció generalitzada del català en els processos d'estabilització. "No valoram un altre escenari", va afirmar el portaveu del Govern, Iago Negueruela, aquest dilluns. Així i tot, la proximitat de les eleccions pràcticament impossibilita que es pugui fer en aquesta legislatura.

L'OCB celebra la decisió, però demana que es modifiqui la legislació

L'Obra Cultural Balear ha celebrat que el Govern balear escolti les seves reclamacions i faci cas a les seves peticions: "Hem aconseguit que el Govern recapaciti i que, estimant els recursos de reposició de l'OCB i de l'STEI, s'acceptin les nostres pretensions en un 90%". Tot i això, i haver anunciat que no interposarà contenciós contra el procés d'estabilització del Govern, reclamen una modificació legislativa perquè en el futur no es reprodueixi una situació semblant.

En aquest sentit, han destacat la necessitat de modificar la regulació de l'exempció a la Llei 4/2016 per restringir-la a situacions excepcionals d'estricta necessitat i, en tot cas, caracteritzar-la com una exempció únicament temporal, en cap cas vitalícia, com fins ara.

A més, l'OCB ha lamentat tot el que s'ha viscut en les darreres setmanes per aquest tema i lamenta haver hagut d'arribar fins aquí i confia que la resolució d'aquest incident "suposi un punt d'inflexió en la situació del català a la sanitat pública".

stats