Política 31/01/2023

Prohens ofereix el suport del PP a Armengol si blinda per llei l'exempció del català a la sanitat

Des del PSIB repliquen que el partit "defensa el català com a requisit, mentre que el PP demana que només sigui un mèrit"

2 min
Prohens en la reunió del grup parlamentari d'aquest dimarts

PalmaLa presidenta del PP, Marga Prohens, ha oferit aquest dimarts el suport del PP a Francina Armengol si decideix blindar per llei l'exempció del català a la sanitat. "Hi ha la mà estesa del PP per donar seguretat jurídica als processos d'estabilització, que ho dugui al Parlament i tindrà el nostre suport", ha afirmat Prohens en declaracions posteriors a una reunió amb els diputats del Parlament.

La líder de l'oposició ha reiterat que, amb la marxa enrere de l'Executiu en el requisit lingüístic, i el fet d'admetre que es fa per assolir el 8% d'interins el 2025 i aconseguir els fons europeus compromesos, reconeixen que obligar a conèixer el català és una barrera per retenir els professionals sanitaris. Aquesta és la raó per la qual el PP no portarà cap iniciativa pròpia al Parlament, sinó que esperen que sorgeixi del mateix Govern. "Reconeixen que el PP té raó, que no s'avergonyeixin de dur una llei al Parlament, amb la fórmula jurídica que sigui, però que doni estabilitat", ha expressat.

Així i tot, en declaracions a l'ARA Balears, la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, ha replicat que el PP "embolica la troca en temes de llengua". "El PSIB defensa el que està en vigor, que el català sigui un requisit, mentre que el PP vol que només sigui un mèrit", ha criticat. "Una altra cosa és que en casos excepcionals, que és el que diu la llei, es puguin fer excepcions concretes", ha afegit.

Prohens, com va explicar la setmana passada, ha subratllat que el partit "no emprarà la llengua per fer batalla política", tot i que l'exempció ha provocat fortes reaccions en contra de tots els partits de l'esquerra –contra el PSIB–, El Pi i organitzacions com l'Obra Cultural Balear (OCB) o el sindicat STEI. "Quan han governat han fet absolutament el contrari", ha afirmat la diputada socialista, recordant, per exemple, la tensió viscuda amb el Tractament Integral de Llengües (TIL) a l'educació.

A més, la presidenta del PP ha criticat que el Govern faci enrere ara el requisit lingüístic per optar a una plaça fixa de metge o infermera. "Fa vuit anys que els professionals advertien que si al cost de la vida, l'habitatge i la insularitat hi sumàvem el requisit del català, tenia un efecte dissuasiu", ha assenyalat. De fet, ha qualificat "d'irresponsabilitat" que el requisit s'hagi mantingut fins ara. "Per no rectificar, ha posat en perill la sanitat pública de les Balears, quan falten quatre mesos i amb una campanya electoral per endavant", ha lamentat.

Dimissions de MÉS

MÉS per Mallorca fa una setmana que amenaça amb dimissions en el Departament de Política Lingüística de la Conselleria de Cultura si es manté l'exempció del català. Els ecosobiranistes es mantenen a l'espera de la resposta del Govern als recursos interposats per l'OCB i l'STEI contra l'eliminació del requisit lingüístic. A més, aquest dimecres es farà la reunió del Consell Social de la Llengua Catalana, convocada per Armengol –la presidenta de l'òrgan–, però forçada per gran part dels membres. Existeix l'opció que, segons el resultat de la reunió, es produeixin les dimissions.

Així i tot, Prohens no s'ha mostrat convençuda, i ha subratllat que "aquesta crisi o semicrisi acabarà amb les mateixes dimissions que l'autopista de Campos o el patrocini al Reial Mallorca". "El temps i el Govern acaben donant la raó al PP, bé sigui per acció com el PSIB, o per incompareixença com MÉS", ha sentenciat.

stats