Política 31/01/2023

L'OCB adverteix que el Govern pot perdre fons europeus si no rectifica amb el català a la sanitat

Si l'Executiu no fa marxa enrere en l'exempció del requisit lingüístic, l'entitat amenaça amb la via judicial que pot paralitzar o anul·lar el procés d'estabilització

2 min
El president de l'OCB, Joan Miralles.

PalmaUn dels arguments que expliquen des del Govern per justificar l'exempció del català en el darrer procés d'estabilització a la sanitat és la necessitat d'arribar al 8% d'interins l'1 de gener del 2025, perquè d'aquesta manera arribaran els fons europeus que tenen compromesos. Així i tot, aquest dimarts l'Obra Cultural Balear (OCB), a través d'un comunicat, ha advertit l'Executiu del "risc" de perdre els fons europeus si la justícia paralitza o anul·la el procés d'estabilització.

L'entitat va presentar un recurs de reposició contra la decisió del Govern el passat 3 de gener, i aquest divendres acaba el termini perquè s'estimi el recurs o no. En cas negatiu, l'OCB ja ha anunciat que durà el Govern als jutjats pel que consideren una vulneració dels drets lingüístics dels ciutadans. Així, des de l'entitat adverteixen que si la Justícia falla a favor de l'OCB, l'arribada dels fons europeus previstos es veuria certament compromesa.

A més, l'organització presidida per Joan Miralles acusa el Govern d'"irresponsable" per "no rectificar" amb l'exempció del català. La cap de l'Executiu balear, Francina Armengol, ha justificat al llarg d'aquests dies la decisió, argumentant que "la salut és el primer de tot", i que l'eliminació del requisit lingüístic es produeix per la deficiència de metges i infermeres en el sistema sanitari illenc, apel·lant a la voluntat dels professionals sanitaris per conèixer-lo.

L'OCB s'ha expressat de manera contundent davant aquest fet, i ha criticat que el Govern "ni tan sols pren en consideració l'existència d'interins capacitats lingüísticament i propiciant que esdevinguin fixos". A més, ha utilitzat un llenguatge similar al del portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, qui aquest dilluns va assenyalar que el Govern "acaba fent el mateix discurs que el PP i Vox en matèria de llengua". L'entitat, per la seva banda, ha indicat que l'Executiu d'Armengol "es posi al mateix nivell que el de Bauzá: a la pràctica, no aplicar el requisit és eliminar-lo".

stats