Polèmica
Política 20/09/2022

El ple del Consell compleix el guió previst i aprova el patrocini al Reial Mallorca

L'acord ha tingut el suport d'El Pi i Cs, mentre que MÉS, PP i Vox hi han votat en contra

ARA Balears
3 min
Els representants de MÉS, just davant del conseller socialista Andreu Serra.

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dimarts la modificació de crèdit per patrocinar el Reial Mallorca, amb 14 vots a favor i 14 en contra. Segons ha informat Europa Press i tal com s'esperava, l'acord ha tingut el suport del PSIB, Podem, El Pi i Cs i el vot en contra de MÉS, el PP i Vox. Cal recordar que la proposta es va fermar el passat divendres, precisament gràcies al suport d'El Pi i Cs davant el posicionament contrari de MÉS.

D'aquesta manera, MÉS, un dels socis de govern, ha votat en contra de l'expedient que inclou l'ajuda al Reial Mallorca -i a l'Atlètic Balears-, una modificació de crèdit d'1,17 milions, i a favor de la resta, els clubs semiprofessionals i esport base, d'uns 850.000 euros. Durant el debat, el portaveu del partit ecosobiranista, Guillem Balboa, ha reiterat que el seu partit no pot donar suport a "acords tancats entre una empresa privada i una institució pública" dels quals no se'ls ha "fet part malgrat ser en el Govern". Balboa també ha criticat que es pretengui suplementar "costi el que costi" aquesta quantitat amb aportacions d'altres institucions "per arribar a la quantitat pactada". El portaveu ecosobiranista també ha retret a El Pi i Cs que hagin apel·lat al suport a tots els clubs esportius i a l'esport base, quan la proposta inicial que es va votar a la Fundació Mallorca Turisme no els incloïa i "ja els anava bé".

El conseller de MÉS també ha mencionat la sanció de l'NBA al propietari dels Phoenix Suns i del Mallorca, Robert Sarver, per conductes racistes i sexistes. Balboa ha criticat que des del Consell es "patrocini una empresa" el propietari de la qual ha estat castigat per aquesta classe de fets.

Per altra banda, el portaveu del PP, Llorenç Galmés, ha acusat el Consell de "danyar el nom" del Reial Mallorca amb l'"espectacle muntat" en l'equip de govern. Galmés ha considerat que la polèmica entorn del patrocini al club vermell i la seva resolució demostra que "ni Cladera ni el seu equip estan a l'altura" de les seves responsabilitats.

Amb tot, el conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, ha destacat que "aquesta aprovació de crèdit suposa un abans i un després per als clubs que estan en primeres categories. És una aposta directa que ens posa al nivell de la resta de les comunitats". Per part seva, el portaveu socialista, Andreu Alcover, ha manifestat que el PP i Vox "van començar a salivar davant la possibilitat que el pacte es trencàs" quan MÉS i Podem es van manifestar en contra del patrocini de promoció turística.

Serra ha insistit que la institució insular no dona cap subvenció al Reial Mallorca, sinó que es tracta d'un "patrocini esportiu amb un retorn publicitari, és clar". Serra ha criticat que el PP i Vox votin ara en contra quan varen donar suport a la proposta inicial de la Fundació Mallorca Turisme, que preveia un patrocini al club vermell a canvi que Son Moix es digués Visit Mallorca Estadi.

D'altra banda, el conseller de Ciutadans Osvaldo Cifre ha explicat que el seu partit dona suport a la proposta amb la intenció d'aportar "seguretat jurídica i evitar una disputa legal", a més d'ajudar l'esport base. Cifre també ha criticat el "joc de guerra de MÉS per Mallorca".

Disputa pel document de desistiment

Durant el debat, Llorenç Galmés ha exigit a Andreu Serra que abans de votar mostrés el document en el qual el Reial Mallorca desisteix de l'ajuda inicial aprovada en el patronat de la Fundació Mallorca Turisme. Però el conseller de Turisme ha esgotat el seu torn de rèplica sense exhibir aquest document i, just abans de votar, Galmés ha insistit perquè ho fes i ha demanat un recés.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha denegat la petició i ha recordat al PP que va tenir una reunió amb Serra, on el conseller de Turisme va donar "tots els detalls i explicacions" que varen voler. Cladera ha passat a la votació enmig de les queixes de Galmés. Amb tot, la portaveu d'El Pi, Xisca Mora, havia afirmat abans que havia vist el document i que va ser un dels aspectes que el seu partit va tenir en compte durant les negociacions per donar suport al patrocini.

stats