Consell de Mallorca
Política 08/09/2022

Apesteguia: "El govern del Consell no és del PSOE, també és de MÉS"

El coordinador del partit ecosobiranista assegura que, si es romp el Pacte a la institució insular, "no afectarà ni Cort ni el Govern"

3 min
El candidat de MÉS per Mallorca al Parlament i batle de Deià, Lluís Apesteguia.

PalmaEl coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha analitzat aquest dijous la situació del Pacte al Consell després que ahir es fes públic que la institució insular ha trobat la fórmula per patrocinar el Reial Mallorca. En una entrevista al programa Al Dia d'IB3 Ràdio, el líder del partit ecosobiranista ha recalcat que en els governs de pacte cap dels partits pot decidir fer res a esquena dels socis o sense el vistiplau de les formacions que l'integren. "El govern del Consell no és del PSOE, també és de MÉS", ha dit Apesteguia, que ha afegit que hi ha "una crisi de confiança" entre els socis de govern del Consell.

MÉS ha decidit convocar aquest dijous una assemblea urgent per valorar la continuïtat del Pacte a la institució insular. En aquests moments, la permanència dels ecosobiranistes en el govern del Consell està enlaire després de l'anunci del nou patrocini al Reial Mallorca, que MÉS considera una decisió "unilateral" del PSIB. En aquest sentit, Apesteguia ha reconegut que, en les darreres hores, ha xerrat amb la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, i altres membres del PSOE. "Si jo fos d'ells, hauria convocat ja una reunió dels partits. Per les converses que he tingut, és possible que es pugui produir abans de l'assemblea".

Respecte de l'assemblea, Apesteguia ha assenyalat que no donarà la seva opinió fins a haver escoltat la militància. "S'explicarà que hi ha un problema de funcionament en el Pacte del Consell. No pot ser que es tirin endavant les coses sense un acord entre els tres partits. Per això, consideram que és lògic donar veu a la militància, perquè avaluï aquesta situació", ha apuntat el coordinador de MÉS.

Amb tot, Apesteguia ha reconegut que hi ha d'haver una ajuda per al Mallorca i per a més clubs. "Ens hem mogut de la nostra posició inicial i havíem acceptat que l'acord fos per un patrocini. Celebram que el concepte sigui un patrocini esportiu i no turístic, però estam xerrant de la mateixa quantitat i és on tenim el desacord", ha subratllat. En aquest sentit, ha manifestat que la quantitat que havia de rebre el Mallorca no es podia deure a "un compromís per part d'un partit (PSOE), sinó que s'havia de basar en uns criteris objectius. I això no s'ha aconseguit".

El coordinador de la formació ecosobiranista també ha fet referència al posicionament adoptat per Podem en tota aquesta crisi. "Si creuen que els termes són adequats i consideren que és lògic que un partit informi els altres dos que es convocarà un ple... respect la seva decisió, però hi ha termes que em sorprenen", ha sentenciat.

Els motius de MÉS

El secretari general de MÉS i conseller insular, Jaume Alzamora, ha aclarit, a través del seu compte de Twitter, la posició del partit ecosobiranista en tota aquesta situació. Alzamora ha explicat que la proposta per subvencionar de "manera directa i discrecional" el Mallorca no ha estat consensuada amb MÉS. "S'ha fet de manera unilateral per part d'un dels socis de govern", diu el secretari general dels ecosobiranistes.

És per això, assenyala Alzamora, que la manca d'acord per fer una convocatòria pública ha desembocat en una "deslleialtat" per part dels socialistes, que han anunciat un "acord inexistent" i han convocat un ple extraordinari per tal d'aprovar-lo. "La decisió més important a hores d'ara és amb qui vol mantenir el seu compromís el PSIB: amb els seus socis o amb l'empresa privada?", conclou el comunicat.

stats