Consell de Mallorca
Política 08/09/2022

MÉS convoca una assemblea urgent per analitzar la seva continuïtat en el Pacte del Consell

El PSOE defensa que la Conselleria insular de Turisme i Treball "ha complit" amb l'acord amb els socis de govern: "És una proposta que hem debatut en diferents reunions"

3 min
Jaume Alzamora i Bel Busquets

PalmaLa continuïtat de MÉS per Mallorca en el Pacte del Consell està enlaire en aquests moments, després de l'anunci del nou patrocini al Reial Mallorca d'aquest dimecres, que el partit ecosobiranista considera una decisió "unilateral" del PSIB. L'executiva de MÉS s'ha reunit avui horabaixa i ha decidit convocar aquest dijous una assemblea urgent per analitzar la situació i la continuïtat del Pacte a la institució insular. "La comissió executiva de MÉS per Mallorca ha acordat avui per unanimitat convocar una assemblea urgent per consultar la militància sobre la situació del Pacte al Consell", diu el comunicat del partit ecosobiranista. "La decisió s'ha adoptat després de conèixer la decisió unilateral dels socis del PSIB-PSOE de convocar un ple, sense haver arribat a un acord, per possibilitar el patrocini del RCE Mallorca amb 1,8 milions d'euros", continua el comunicat.

La decisió s'ha pres després que aquest mateix dimecres el PSIB comunicàs la nova proposta per mantenir el patrocini al Reial Mallorca, incloent-hi també l'Atlètic Balears, però deslligant-ho de la promoció turística. MÉS hi ha mostrat oposició frontal, ja que exigeixen que les subvencions es donin a través d'un concurs públic i no de manera directa. La institució insular també ha assenyalat que es podran concertar "suports publicitaris amb la resta de clubs de Mallorca de categories superiors, que no són societats anònimes esportives, com el Palma Futsal, el Vòlei Palma, el Vòlei Manacor i el Palma Bàsquet, entre d'altres".

MÉS ha valorat positivament que s'incloguin altres equips en la convocatòria, però ha carregat contra el fet que la quantitat que s'ha assignat al Mallorca no s'ha calculat "segons una baremació objectiva", sinó que coincideix amb la mateixa a la qual es va comprometre Catalina Cladera. Segons els ecosobiranistes, això ha estat "un escull insalvable entre el PSIB i MÉS". En el comunicat es recorda que MÉS defensava que aquests doblers es repartissin mitjançant "una convocatòria oberta" i de manera proporcional.

El conseller insular de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, ha afirmat que la nova proposta "compleix" amb l'acord firmat el 18 d'agost amb els socis del Consell, després d'una reunió que es va allargar fins a deu hores per intentar tancar la crisi política. "És una proposta debatuda i xerrada amb els socis de govern", ha destacat.

Així i tot, la vicepresidenta de la institució insular, Bel Busquets, ha acusat el PSOE d'actuar "de manera totalment unilateral". "No hem estat informats en el consell executiu, s'ha fet cinc minuts abans de sortir i se'ns ha explicat i donat com a fets consumats", ha criticat Busquets. "Estam totalment en contra d'avalar un pacte fet en un despatx entre el PSOE i una entitat privada", ha afegit. Busquets ja havia amenaçat avui dematí amb el fet que "actuar amb el mateix modus operandi –pel PSOE– que a principi d'agost no permet la bona salut del Pacte". Ara, serà l'assemblea de la formació ecosobiranista la que decideixi si MÉS continua en el govern insular.

Serra ha considerat que el nou acord és "molt més positiu" que l'inicial, perquè "s'arriba a molts més clubs i a moltíssima més societat", i ha comentat que el Mallorca haurà de presentar propostes al voltant de campanyes per al Consell entorn dels valors de l'esport i la lluita contra la violència de gènere, entre d'altres. "Creim que pot ser el gran altaveu des del món de l'esport", ha afirmat. El conseller insular ha fet una crida per "convertir les dificultats en oportunitats" i ha desitjat que tots els partits polítics estiguin "a l'altura" per "apostar per l'esport a Mallorca".

La nova proposta de patrocini

Després que la fórmula jurídica es convertís en el principal entrebanc per mantenir el compromís amb el Reial Mallorca, la nova proposta donava peu a desbloquejar dos milions d'euros a partir d'una modificació del crèdit, que es debatria en un ple de caràcter extraordinari. 750.000 euros anirien directament al Reial Mallorca, s'hi afegirien 250.000 euros per a l'Atlètic Balears i, després, hi hauria una partida de doblers per a clubs de primera categoria d'esports com el bàsquet i el futbol sala. Tot, a partir de vincular-ho amb "la difusió més àmplia dels valors de l'esport i la societat mallorquina".

Podem es desmarca de MÉS

Un dels socis del Pacte del Consell, Unides Podem, ha manifestat que es desmarca del posicionament de MÉS. La consellera de Medi Ambient de la institució insular, Aurora Ribot, ha declarat a IB3 Ràdio que el partit lila continua apostant per la continuïtat del Pacte. "L'acord que s'ha anunciat s'allunya de la promoció turística i promou campanyes com, per exemple, la igualtat en l'esport i la lluita contra la violència masclista". Amb tot, Ribot ha assenyalat que "MÉS pot fer allò que consideri el millor per al seu partit, però no pensam que surti del Pacte del Consell".

stats