Anàlisi
Política 19/08/2022

La complicada sortida jurídica per mantenir el patrocini al Reial Mallorca

La retirada del conveni amb la Fundació Mallorca Turisme fa molt difícil que es puguin donar 1,8 milions d'euros al club sense un concurs públic

3 min
La crisi viscuda dins el Pacte del Consell arran de l'acord de patrocini al Reial Mallorca, a través de la Fundació Mallorca Turisme, ha estat l'ocasió en què els dos socis minoritaris han tensat més la corda.

PalmaLa marxa enrere del conveni de patrocini de la Fundació Mallorca Turisme complica molt la recerca d’una fórmula jurídica per donar al Reial Mallorca els 1,8 milions d’euros que s’havien acordat per mantenir el nom de Visit Mallorca Estadi. La Llei de contractació pública és ben clara: a partir d’un import de 15.000 euros, en el cas dels contractes de serveis, cal fer un concurs públic –la xifra puja a 40.000 euros en els contractes d’obres.

Atorgar una subvenció nominativa al club vermell és una solució poc realista, perquè és molt complicat justificar-ho. En canvi, el conveni de patrocini amb la Fundació es basava en el fet que aquests 1,8 milions d’euros tindrien un retorn promocional de 3 milions –el Mallorca assenyalava inicialment 3,3 milions i oferia, a més de promoció en pantalles i tanques, fins i tot tuits de futbolistes. Aquesta xifra, que fonts de la institució insular qualifiquen d’aleatòria, es calcula segons la Llei de publicitat i un dels factors que es tenen en compte és la presència en els mitjans de comunicació.

Ara bé, des del Pacte s’assegura que la negociació que es va dur a terme dijous en el Consell de Mallorca –que va acabar amb la retirada del conveni de patrocini i el compromís amb el Mallorca intacte– es va fer en termes polítics i no jurídics. La solució a l’embrollament legal ara és cosa dels tècnics, però no es descarta cap possibilitat, fins i tot que aquests doblers puguin arribar al club a través del Govern.

No només hi està en joc el com, sinó també el quant: mentre que MÉS i Podem volen que els 1,8 milions es reparteixin de manera proporcional entre els clubs i institucions que formen part de la xarxa del món de l’esport a les Illes, el PSOE té ben clar que aquesta quantitat serà íntegra per al Reial Mallorca, sense descartar altres ajudes per al sector.

Tensió i unes disculpes

La trobada de dijous entre els membres del Pacte va ser dura i llarga. Fonts properes a la negociació expliquen que la presidenta del Consell de Mallorca,Catalina Cladera, es va presentar a la reunió assegurant en diverses ocasions que el seu posicionament era “inamovible”. Però la immobilitat de MÉS i Podem va fer que la dirigent socialista hagués de tombar el coll i accedís a deslligar el patrocini del Mallorca de la promoció turística. Aquesta cessió no és una qüestió merament estètica, perquè és precisament la que fa impossible que els doblers de patrocini es vehiculin a través de la Fundació Mallorca Turisme. Ara bé, el que sí que va fer la presidenta insular va ser demanar disculpes als socis de govern per la manera en la qual havia fructificat l’acord inicial.

Cal recordar que els ecosobiranistes, mitjançant una carta a la seva militància, lamentaven que s’assabentassin del primer acord a través de la premsa, i de fet va sortir aprovat gràcies a l’oposició, ja que els dos socis minoritaris varen votar-hi en contra. Aquest divendres, les crítiques des del PP, El Pi, Ciutadans i Vox no varen tardar a arribar i varen titllar el resultat de la reunió de “frau”, “espectacle mediàtic” i d’una “cessió” per part del PSIB cap a MÉS i Podem.

Les interrupcions al llarg de la trobada, que es va allargar més de deu hores, varen ser abundants, perquè els tres membres del Pacte varen fer consultes constants a les seves executives cada vegada que es movia una peça al tauler. La cosa es va complicar a mitjan horabaixa quan l’aire condicionat es va apagar –el Consell va demostrar un escrupolós compliment del decret estatal d’estalvi energètic– i la temperatura del debat va anar escalant graus.

Deslligats de cap compromís

MÉS per Mallorca i Podem tenen clar que el PSOEhaurà de trobar la manera de resoldre el seu compromís amb el Mallorca, si és que ho pot fer, per molt que l’acord de patrocini sorgís de la institució insular. El que no es va determinar a la reunió és si el Govern i l’Ajuntament de Palma mantindran cap aportació, perquè cal recordar que, d’aquests 1,8 milions, la institució insular n’aportava un enguany.

Ara bé, fonts properes a la negociació remarquen que, malgrat que la Conselleria insular de Transició, Turisme i Esports, liderada per Andreu Serra, va iniciar l’expedient de contractació, encara no s’havia signat res i es podrà fer marxa enrere sense problemes.

La crisi viscuda en el Pacte ha estat l’ocasió en què els dos socis minoritaris han tensat tant la corda que fins i tot hi va haver algunes amenaces de trencar el govern. S’haurà de veure si les formacions han calibrat bé les seves accions de cara als votants, a nou mesos de les eleccions.

stats