Consell de Mallorca
Política 18/08/2022

El Pacte manté el compromís amb el Reial Mallorca, però ho deslligarà de la promoció turística

Es proposarà un nom nou per a Son Moix, relacionat amb "valors socials i esportius", segons ha destacat Cladera

3 min
Els representants dels tres partits del Pacte del Consell a la sortida de la reunió

PalmaEl Pacte al Consell manté el compromís amb el Reial Mallorca, però ho deslligarà per complet de la promoció turística. Aquest ha estat el resultat de la reunió maratoniana que han mantingut aquest dijous el PSOE, MÉS per Mallorca i Podem per arribar a un preacord. Han estat gairebé deu hores d'estira-i-arronses que han acabat amb un acord per proposar un nom nou per a Son Moix, lligat a "valors socials i esportius", segons ha assenyalat la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera. D'aquesta manera, la coalició d'esquerres ha superat uns dies crítics i la denominació Visit Mallorca Estadi ja és història.

Quan se li ha demanat si també es mantenen els 1,8 milions d'euros per al futur nom de l'estadi, Cladera no ho ha negat i ha apuntat que se cercarà "la fórmula jurídica" que ho possibiliti. Així i tot, fonts de MÉS properes a la negociació sostenen que no s'hi destinaran la totalitat dels doblers, i el que s'ha de negociar "és el com i el quan es durà a terme". El que és segur és que l'acord inicial al qual es va arribar a través de la Fundació Mallorca Turisme el 10 d'agost es tirarà enrere. Per tant, quan es trobi la fórmula jurídica, es convocarà un ple extraordinari per votar el nou nom de l'estadi, que s'haurà de consensuar amb l'Ajuntament de Palma, ja que és el propietari de la infraestructura.

D'altra banda, en la reunió també s'ha acordat, segons el document al qual ha tingut accés l'ARA Balears, que s'ampliarà "el suport que dona el Consell de Mallorca a l'esport base i a l'esport en general", i també en el cas de "la projecció cultural de Mallorca a través de la Fundació Mallorca Turisme".

Els tres partits han sortit satisfets de la reunió. MÉS i Podem aconsegueixen la seva reivindicació, que era deslligar l'acord de patrocini de la promoció turística, i el PSOE manté l'estabilitat del Pacte al Consell de Mallorca. "El PSOE ha treballat per l'acord, per una decisió còmoda per als socis, mantenir la comoditat dins l'estabilitat", ha explicat Cladera. El secretari general ecosobiranista i candidat de MÉS al Consell, Jaume Alzamora, ha destacat que "el que posam en valor és que deixarem de fer promoció turística amb repercussions d'arribar a milions de persones". Per la seva banda, la vicepresidenta de la institució per Podem, Aurora Ribot, ha remarcat que "era imprescindible revocar l'acord inicial".

Les formacions del govern del Consell no han vist perillar el Pacte al llarg de la negociació, tot i l'enrocament inicial de les distintes posicions. "Hem estat negociant, parlant, debatent. Ha estat un dia intens", ha assenyalat Alzamora. "En tot moment hem tingut clar que volíem mantenir el Pacte, perquè estam orgullosos d'aquests anys de feina i de les mesures que hem pogut aprovar", ha incidit Ribot. "En cap moment ens hem plantejat renunciar a la feina que feim", ha afegit.

MÉS per Mallorca havia comunicat a les seves bases que no cediria amb l'acord de patrocini del Consell amb el Reial Mallorca, que el PSIB va tirar endavant gràcies als vots de tota l'oposició a la institució insular. El partit ecosobiranista ha enviat aquest mateix dijous una carta a la militància el mateix dia que els membres del Pacte es reuneixen per resoldre aquest conflicte, en què es remarcava que eren "dies d'una profunda crisi al Consell de Mallorca" i s'assegurava que es mantindria la proposta de "destinar aquests doblers a la promoció de l'esport escolar i als diferents clubs i esportistes de l'illa".

Cal recordar que la reunió entre els tres partits del Pacte del Consell d'aquest dijous s'ha fet després que Cladera s'absentàs dimarts, cosa que va provocar que els dos socis minoritaris abandonassin la trobada. Per part de MÉS per Mallorca, hi han assistit la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Bel Busquets; el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, i Guillem Balboa. Quant al PSOE, hi han estat el president de la Fundació Mallorca Turisme, Andreu Serra; el conseller insular de Drets Socials i president de l'IMAS, Javier de Juan; el portaveu socialista a la institució, Andreu Alcover, i la secretària d'Organització del PSOE de Mallorca, Silvana González. Pel que fa a Podem, hi han acudit la vicepresidenta insular, Aurora Ribot; el secretari d'Organització del partit, Alejandro López, i el conseller insular de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, aquest de manera telemàtica.

stats