Política 30/08/2022

Miquel Mir (MÉS per Mallorca) reclama un pacte per “prohibir” la promoció turística

El conseller de Medi Ambient i Territori admet que en altres moments va tenir sentit, però ara “s'ha d'acabar”

ARA Balears
2 min
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

PalmaEl conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha reclamat un debat "ampli, serè i honest" que pugui derivar en un pacte "de país" entre forces polítiques i administracions competents per "prohibir" la promoció turística o, si més no, plantejar-se "congelar o aturar" qualsevol estratègia en aquest sentit. En una entrevista concedida a Europa Press, el conseller de MÉS per Mallorca argumenta que més enllà de les darreres polèmiques sorgides al Consell de Mallorca i, a les darreres hores, a l'Ajuntament de Palma, el tema de fons que cal posar sobre la taula és el del sentit de la promoció d'una destinació que ja està "nítidament identificada als mercats nacional i internacional".

"Estam hipermegapromocionats per l'efecte acumulat de les dècades anteriors i hem arribat a un punt de pressió antròpica i saturació turística que fa necessari l'acord entre partits i administracions, especialment després del que s'ha vist aquest estiu. En altres moments la promoció va poder tenir sentit, però ara s'ha d'acabar", apunta.

Segons el responsable de Medi Ambient i Territori del Govern, és un debat "del qual ja no es pot fugir". Per Mir, la problemàtica ja arriba no només als mateixos residents, sinó també als turistes, entre els quals "ja ha calat la percepció que la saturació és evident i que ara es troben problemes per gaudir de les Illes que abans no hi havia".

El conseller reconeix que no és habitual que un representant del Govern parli en aquests termes de temes com el de la promoció o la contenció, que "fins fa poc eren tabú i intocables", però assegura que ho fa "per convicció" i perquè creu que un representant públic "ha d'intentar analitzar la realitat per intentar trobar solucions".

Tot i això, afirma que mai "s'ha sentit tot sol" al Consell de Govern defensant aquests plantejaments, malgrat les "sanes discrepàncies", perquè des de la seva trajectòria investigadora i acadèmica defensa teories i arguments sobre els quals ha treballat i publicat. "MÉS per Mallorca és l'únic partit que ha parlat de manera tan clara", afegeix, i per això reclama que els altres partits també es posicionin "clarament" sobre l'estratègia a seguir pel que fa al model turístic.

Tot i això, Miquel Mir situa com a casos excepcionals els desacords tant al Consell de Mallorca arran del patrocini de Son Moix com a l'Ajuntament de Palma després d'anunciar-se una partida d'1,4 milions d'euros perquè nòmades digitals promocionin la Platja de Palma. El conseller recorda que cada partit té el full de ruta i els projectes i poden sorgir diferències. "Per la meva manera de ser, continuaré dient el que crec que és millor per al futur de les Illes. El que dic no és res fora del que és normal, és el que diu molta gent", sosté.

stats