Política 29/08/2022

Negueruela admet "la sensació" de saturació: "S'han de deixar uns anys per consolidar el model"

El batle de Palma ha reconegut aquest dilluns que l'agost ha estat "complicat" quant a la massificació

2 min
Massificació turística a Mallorca.

PalmaDesprés de l'aprovació de la llei turística, amb la congelació de places com un dels grans eixos, els mesos centrals de l'estiu han tornat a posar damunt la taula el debat de la massificació turística, amb una temporada que es posiciona a l'altura de la del 2019, la qual va marcar un dels rècords de les Balears. En aquest sentit, el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, ha admès aquest dilluns en la roda de premsa posterior al Consell de Govern "la sensació" de saturació humana i ha justificat que "s'han de deixar passar uns anys per consolidar el model" que cerca la nova normativa turística.

"Avui, llevat d'algun partit que no sap quin model vol –una clara referència al PP–, les formacions parlen que no es necessiten més places, i per això ho vam fer al febrer", ha afirmat Negueruela. "D'un dia per l'altre no reduirem les places de les Illes, però si se'n permeten més, alimentes els mesos amb més turisme", ha afegit. El portaveu del Govern ha tret pit d'algunes de les mesures duites a terme per l'Executiu al llarg d'aquesta legislatura, com la regulació del turisme massiu de creuers –només tres en un mateix dia, i un màxim d'un amb més de 5.000 persones–, i el fet de ser la primera destinació d'Europa a limitar les places turístiques.

Tot i que el Govern té la voluntat de reduir el nombre de places, Negueruela ha celebrat la temporada turística perquè ha proporcionat "una plena ocupació" a la població illenca: "És important per a la classe treballadora, estam en un moment intermedi en què la reactivació econòmica és important". En la mateixa línia que el conseller de Turisme, ha parlat també el batle de Palma, José Hila, en unes declaracions recollides per Europa Press. Així, ha reconegut que l'agost ha estat un mes "complicat" per la massificació, tot i la "part positiva" de la "plena ocupació".

L'Executiu, mig any després d'aprovar-se el decret turístic, ha vist superat el debat impulsat per la dreta acusant el Govern de "turismofòbic" per congelar les places turístiques i iniciar el decreixement. "El que hem vist és el que el debat s'ha posicionat bé, tot i que vam escoltar veus crítiques a la congelació", ha explicat Negueruela. "El nostre model no ha de tenir més places, aquest camí s'ha començat a fer i s'ha d'esperar què faran els consells insulars", ha afegit. S'ha de recordar que les institucions insulars hauran de realitzar una revisió dels Plans d'Intervenció d'Àmbit Turístic (PIAT) per decidir el nou sostre de places, que en cap cas no podrà ser igual o superior a l'actual.

Pressió social

El desenvolupament d'aquesta temporada turística, amb xifres molt similars a les dels anys amb més visitants, i després de dos anys sense una gran saturació a causa de la pandèmia, ha fet ressorgir la pressió social des de distintes associacions per lluitar contra la massificació. Divendres, davant la Delegació del govern espanyol, hi va haver una concentració per rebutjar l'ampliació de l'aeroport de Son Sant Joan, tot i que la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha afirmat que el nou projecte no implicarà més vols. A més, a les xarxes socials s'ha llançat una campanya amb el lema #SOSResidents, al·ludint al lema utilitzat pels empresaris del sector al llarg de la pandèmia.

stats