Política 16/03/2022

MÉS acusa el govern espanyol de "discriminar el català" en el projecte 'Nova economia de la llengua'

El pla "només" destina el 2,7% del pressupost a les llengües oficials diferents del castellà

ARA Balears
1 min
El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas 'Collet'.

PalmaMÉS per Mallorca s'ha posicionat en contra del Projecte Estratègic per a la Recuperació (PERTE) estatal anomenat 'Nova economia de la llengua' i ha acusat l'Estat de "discriminar el català". El pla, presentat pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, que dirigeix Nadia Calviño, pretén destinar el 2,7% dels 1.100 milions d'euros a projectes en català, una quantitat que el partit ecosobiranista considera insuficient. "Hi ha manca de sensibilitat i compromís per part del Ministeri", ha afirmat aquest dimecres el diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas Collet.

"Aquesta distribució pressupostària no respon a la diversitat lingüística de l'Estat i no tracta les persones parlants de totes les llengües de manera igualitària", ha criticat Collet'. "Demanam un redisseny del PERTE que tingui en compte que el 40% de la població de l'Estat viu en territoris amb una llengua pròpia i oficial diferent del castellà", ha continuat.

El diputat ecosobiranista argumenta que la redistribució dels fons s'hauria de complementar amb aportacions provinents de l'Instituto Cervantes, "el pressupost del qual és bastant inexacte atès que al pressupost oficial cal afegir-hi partides camuflades al Pressupost General de l'Estat". "Per cada 100 milions d'euros que rep l'Instituto Cervantes", assenyala Mas 'Collet', "les institucions de defensa del català n'haurien de rebre 20, tenint en compte la proporcionalitat".

Des del partit se censura que "malgrat que s'anuncia que l'objectiu és convertir el castellà i la resta de llengües oficials en elements tractors de la transformació digital, el PERTE es fonamenta essencialment en l'espanyol". Així, "no es tracten totes les llengües en igualtat de condicions", critica el partit ecosobiranista.

stats