Política 20/06/2023

Armengol, Campos i MÉS: les eleccions generals trastoquen la política balear

Dos caps de llista a les autonòmiques fan el bot a Madrid, mentre que la marca electoral Ara Més s'alia amb Sumar després de l'esfondrament d'Unides Podem

3 min
Francina Armengol, Vicenç Vidal i Jorge Campos

PalmaDels nou candidats a la presidència del Govern que van participar en el debat d'IB3, a partir del 23 de juliol només n'hi haurà tres d'asseguts en el Parlament: Marga Prohens (PP), Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca) i Josep Castells (Més per Menorca). Alguns, com Josep Melià (El Pi) i Antònia Jover (Unides Podem) s'han retirat de la primera línia política després de no sortir elegits, però Francina Armengol (PSIB) i Jorge Campos (Vox) faran el bot a Madrid, i encapçalaran les llistes dels seus partits per les Balears a les eleccions generals que va convocar Pedro Sánchez, després de la pèrdua territorial del PSOE el 28-M. Entre les comunitats que van perdre, les Illes.

Mentre Campos ha renunciat a recollir l'acta de diputat en aquesta legislatura, Armengol sí que ho ha fet i, de fet, farà el torn de rèplica a Prohens en les sessions d'investidura que, com a màxim, s'hauran de convocar en les pròximes dues setmanes. Armengol convertirà aquest debat en un gran míting electoral, i més després de l'acord entre el PP i Vox, pel qual l'extrema dreta presidirà el Parlament amb l'ultraconservador Gabriel Le Senne. Queda per veure si els de Santiago Abascal formaran part del Govern.

Armengol serà cap de llista perquè, en part, Sánchez reclamava candidats que mobilitzassin per a les generals. El PSIB va fer una campanya molt presidencialista, centrada en la figura de la líder socialista, i va ser l'únic partit d'esquerres que va augmentar el nombre de vots, comparat amb les autonòmiques del 2019. Així i tot, no es descarta que retorni a la política balear, ja que en el seu acomiadament dels treballadors del Consolat de Mar, la seu de la presidència del Govern, va afirmar: "Intentaré tornar-vos a veure d'aquí a quatre anys".

En el cas de Campos, serà cap de llista a les generals, possiblement després de les intervencions de les direccions estatals del PP i Vox per tancar el preacord a les Balears. Una de les ofertes del PP a l'extrema dreta era que Campos fos el president del Parlament. Le Senne ha aconseguit l'acta de diputat després de la renúncia de Campos, ja que era el setè integrant de la llista de Vox per Mallorca. "Ara lluitarem a Madrid", va comentar Armengol a Campos en els passadissos del Parlament aquest dimarts, quan es va constituir la Cambra.

Sumar elegeix Ara Més i relega Podem

Fa uns mesos, MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i independents de Formentera –Gent per Formentera, pels estatuts, no pot fer coalicions supramunicipals– van formalitzar la coalició Ara Més, per anar a les eleccions generals després que l'esquerra sobiranista hagi fet experiments amb Podem o UM, sense gaire èxit. Així i tot, els resultats de les autonòmiques, on Unides Podem es va esfondrar estrepitosament, passant de sis a només un diputat, i amb la candidata fora del Parlament, va fer que Sumar consideràs Ara Més com el soci preferent.

L'assemblea d'Ara Eivissa, però, va rebutjar formar-ne part, així que la coalició s'anomena Sumar MÉS, agrupant els ecosobiranistes de Mallorca i Menorca. Podem ha aportat Viviana de Sans, la quarta integrant de la llista. El cap de llista és Vicenç Vidal, que fins ara ha estat el senador per designació autonòmica, amb la independent Elisabeth Ripoll en segona posició, el jutge José Castro tanca la candidatura i l'exvicepresident del Govern, Pere Sampol, és el darrer suplent.

stats