Política 15/03/2021

Els partits comencen a trobar emperons als gairebé 1.000 milions d'ajudes de l'Estat a les Balears

El PP diu que no "cobriran ni el 10%" de la caiguda del PIB illenc, mentre que Ciutadans creu que arriben tard i MÉS insta a continuar treballant en el REB

2 min
El Parlament de les Illes. / ARA BALEARS

La decisió del govern espanyol de destinar gairebé 1.000 milions d'euros en ajudes directes als sectors afectats per la pandèmia a les Balears ja ha suscitat emperons per part de partits illencs com el PP, Ciutadans i MÉS, que fins ara s'havien limitat a fer valoracions positives. Mentre que el líder dels populars, Biel Company, va qualificar de "gran notícia" la mesura, aquest dilluns ha considerat que no "cobriran ni el 10%" de la caiguda del PIB balear.

Company ha reconegut que les ajudes són el primer tracte "just" des que governa Pedro Sánchez, però ha afegit que no es poden qualificar d'"històriques" com diu el Govern perquè només "ens ajudaran a aguantar; no són suficients per suportar la situació econòmica". També ha demanat que es reparteixin amb agilitat.

El portaveu parlamentari de MÉS, Miquel Ensenyat, ha celebrat l'arribada de les subvencions, però també ha afegit que no cal donar les gràcies per una qüestió de "justícia". "Necessitam un sistema que sigui objectiu i ens doni el que ens pertoca", ha apuntat. També ha reclamat que cal treballar en el Règim Especial de les Balears (REB).

La portaveu parlamentària d'El Pi, Lina Pons, ha dit que estan "contents" amb els gairebé 1.000 milions d'euros de l'Estat, malgrat que les Balears aporten cada any 3.000 milions que mai no es retornen, segons ha dit, i ha afegit que "ens conformam amb poc". "Pensam que històric seria complir el REB, cogestionar ports i aeroports i tenir competències en Costes", ha comentat Pons. La regionalista també ha considerat que les ajudes s'han aconeguit gràcies a la pressió política que s'ha fet a través del recurs contra els pressupostos estatals i l'aparició de plataformes socials per un millor finançament. "Sánchez ha vist que la societat no està adormida i que defensarem els drets de la Comunitat", ha assenyalat.

En la mateixa línia, Ciutadans ha considerat una bona notícia l'arribada de les ajudes com ja va fer la líder del partit a les Balears, Patrícia Guasp, al seu Twitter. El diputat de la formació, Marc Pérez-Ribas, però, ha lamentat que hagin "arribat tard" perquè molts empresaris, autònoms i pime no poden esperar més, i ha afegit que el partit taronja fa mesos que reclama aquestes ajudes. D'altra banda, el líder de Vox a les Balears, Jorge Campos, ha valorat positivament les ajudes, però ha advertit que vigilaran com es reparteixen perquè "no sigui un repartiment entre amics".

Des d'Unides Podem, la diputada Esperança Sans ha assegurat que sense l'"empenta" del seu partit no s'haurien aconseguit les ajudes, i ha donat les gràcies al vicepresident del govern espanyol i líder de la formació morada, Pablo Iglesias. La portaveu parlamentària del PSIB, Pilar Costa, ha defensat que la visita de la presidenta balear, Francina Armengol, a Madrid ha servit per aconseguir l'acord de les ajudes malgrat que l'oposició va criticar-ho.

stats