Corrupció

Villarejo acusa Rajoy de liderar una trama per evitar que Zaplana li disputés el lideratge del PP

L'excomissari afirma que la Policia Nacional i el CNI van "sembrar proves" contra l'expresident valencià

ARA
2 min
L'excomissari José Manuel Villarejo a la seva arribada a la Ciutat de la Justícia de València per a declarar com a testimoni en el judici pel cas Erial.

ValènciaL'excomissari José Manuel Villarejo ha acusat l'expresident espanyol Mariano Rajoy, l'exdirector general de la policia i polític valencià Juan Cotino i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) de liderar una operació policial contra Eduardo Zaplana per evitar que aquest disputés el lideratge del Partit Popular a Rajoy. El polèmic expolicia ha fet aquestes declaracions en qualitat de testimoni durant el judici a l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana i altres 14 persones per una suposada trama de cobrament de comissions il·lícites i blanqueig de capitals que s'hauria originat amb la privatització de la ITV i les concessions dels parcs eòlics del País Valencià.

L'excomissari ha sigut el primer dels testimonis citats per la defensa de Zaplana. Durant la seva declaració, ha afirmat que les actuacions policials orientades a desacreditar Zaplana van començar el 2010 o 2011 per raons que ha assegurat desconèixer. "Jo no hi vaig voler participar, i el 2016, en una trobada amb el coronel cap de l'UCO [Manuel Sánchez Corbí], li vaig dir que era un error", ha dit.

Villarejo ha afirmat que els cossos de seguretat de l'Estat haurien actuat amb "males arts" amb l'objectiu d'"accelerar" la investigació contra Zaplana "sembrant proves" contra ell. També ha assenyalat que qui li ho va explicar va ser Corbí.

En un altre moment de la seva declaració, l'excomissari ha defensat que "l'interès de Cotino contra Zaplana no era propi. Ell feia el que li demanava Rajoy. Pensava que en un futur podria disputar-li el lideratge", ha destacat.

Villarejo també ha insinuat que la Policia Nacional "sabia que [Fernando] Belhot –l'advocat uruguaià que suposadament va actuar de testaferro de Zaplana i que ha col·laborat amb la justícia espanyola explicant la seva participació en la trama– exercia aquest paper", però que al no disposar de "proves fefaents, no es va judicialitzar l'operació". Sobre Imad al-Naddaf, el ciutadà sirià que, segons el sumari, va trobar la documentació que ha donat origen al cas, ha afirmat que el va conèixer "com a confident del CNI".

En la sortida del jutjat, l'expolicia ha sigut fins i tot més concret i extens i ha assegurat que Cotino, amb el qual tenia "molt bones relacions", li va dir que Rajoy "estava obsessionat amb ell [Zaplana] perquè pensava que podia, diguem, boicotejar-li el lideratge". També ha qualificat Rajoy com una persona "timorata i poregosa" que volia ser "el líder autèntic", i ha afirmat que cada vegada que algú se li posava en contra "utilitzava mesures tècniques" en contra seva.

stats