Política 10/03/2021

La cursa contra rellotge del recurs contra els pressupostos estatals

El Consell Consultiu ja té la documentació de la iniciativa, que ha d'entrar al Tribunal Constitucional abans del 31 de març

2 min
El ple del Parlament

PalmaEl recurs d'inconstitucionalitat va iniciar una cursa contra rellotge el 2 de març, quan es va aprovar en el ple del Parlament –després d'un intent fallit el 16 de febrer. Fins ara, els lletrats de la Cambra han preparat tota la documentació necessària, la qual ja està en mans del Consell Consultiu de la Comunitat Autònoma. Segons han explicat a l'ARA Balears fonts de la Mesa del Parlament, aquest òrgan ha inclòs el recurs en l'ordre del dia de la sessió plenària de dia 24. A partir d'aquesta data, els membres del Consell Consultiu tindran dos dies per fer vots particulars, i el dictamen es tornarà a enviar després a la Mesa de la Cambra. Ara bé, s'ha de tenir en compte que el 24 de març cau en dimecres, i que això implica que el dictamen no arribi al Parlament fins dilluns 29. Cal recordar que el termini per presentar el recurs d'inconstitucionalitat finalitza just 48 hores després, el 31 de març.

Dit això, fonts de la Mesa recorden que el dictamen del Consultiu no és vinculat, malgrat que s'esperarà que hi arribi i el recurs no es presentarà sense analitzar-lo. Una vegada es conegui el parer d'aquest òrgan, hi ha dos camins: o modificar la redacció del recurs incloent-hi les qüestions que plantegi el Consultiu o enviar-ho com està. El president del Parlament, Vicenç Thomàs, reunirà formalment la Mesa per decidir què es fa. I, mentre arriba el dictamen, caldrà esbrinar si el recurs es pot presentar a través de registre electrònic o si s'ha de personar un funcionari de la Cambra a la seu del Constitucional.

La diputada d'El Pi Lina Pons ha indicat després de la reunió de la junta de portaveus parlamentaris que hi ha "dies i marge" perquè el recurs es pugui tirar endavant. "Després veurem què passa, quan arribi al Constitucional", ha afegit. El seu company de partit Josep Melià s'ha mostrat del mateix parer. "En principi, els temps encaixen dins un ordre. No hi ha d'haver gaire problemes", ha comentat.

Per part seva, el diputat de Més per Menorca Josep Castells també ha remarcat que el dictamen del Consultiu "no és vinculant ni un prerequisit per presentar el recurs" i ha explicat que "els serveis jurídics del Parlament ja el redacten". En cas que el dictamen sigui negatiu, Castells apunta que "no afectarà el Tribunal Constitucional", que és "un òrgan independent". "És important, com qualsevol opinió jurídica fonamentada. Però que sigui en contra no vol dir que el recurs es perdi i que sigui a favor tampoc no vol dir que es guanyi", ha afegit.

El recurs d'inconstitucionalitat va rebre el suport de la majoria absoluta del Parlament –30 vots– i va tenir el suport d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca, que varen promoure inicialment aquesta iniciativa, així com del PP i de Ciutadans. En canvi, el PSIB, Podem i Vox hi varen votar en contra.

stats