Política 16/02/2021

L'absència de dos diputats i Vox impedeixen que s'aprovi el recurs contra els pressupostos de l'Estat

El PSIB, Podem i l'extrema dreta voten en contra de la iniciativa d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca

4 min
Ple del Parlament

PalmaL'absència de dos diputats del PP i Cs ha fet impossible el suport de la majoria absoluta del Parlament al recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat per no incloure la dotació econòmica del factor d'insularitat del REB. Aquesta iniciativa d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca ha tingut els vots a favor dels populars i el partit taronja, però no han votat ni Maxo Benalal (Cs), que estava fora de les Balears per assistir a un funeral d'un familiar, ni Mariano Juan (PP), ingressat en un hospital. D'aquesta manera, els 30 vots que donaven la majoria absoluta al recurs han quedat en 28. I malgrat que Vox havia deixat veure que donaria suport a la iniciativa, finalment ha optat per votar-hi en contra, igual que han fet el PSIB i Podem. El resultat inicial de la votació ha estat de 28 a favor, 28 en contra i cap abstenció. Com que hi ha hagut un empat, s'ha aplicat l'article 101 del reglament del Parlament i s'ha hagut de repetir. Després d'uns moments de confusió i que alguns diputats hagin sortit de la sala de plens, la votació final ha quedat amb 22 vots a favor i 27 en contra. Per això, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha anunciat que impugnaria la votació perquè és antireglamentari que hi hagi interrupcions o que surtin diputats de la sala abans d'acabar. L'argument del president del Parlament, Vicenç Thomàs, per donar-la per vàlida ha estat que ell en cap moment havia decretat el final de la sessió.

La intensitat ha marcat el debat sobre el recurs i els retrets entre partits han estat la tònica. "La presidenta va dir que el REB era una passa històrica i en els primers pressupostos que havien d'incloure el factor d'insularitat ha estat paper banyat i no ha servit per a res", ha dit el portaveu adjunt d'El Pi, Josep Melià. "El drama d'aquesta terra és que per al PSIB el REB és un tema col·lateral, però el recurs suposaria que la insularitat fos vinculant, i això és l'important. Som aquí per fer política i no amollarem", ha afegit.

Tant Melià com Joana Aina Campomar (MÉS per Mallorca) i Josep Castells (Més per Menorca) han destacat que l'article 138.1 de la Constitució determina que s'ha d'atendre el fet insular i que l'Estatut d'Autonomia recull expressament la insularitat i la seva protecció. Per això, l'incompliment del Règim Especial és "l'incompliment del mandat constitucional", segons ha manifestat Castells.

Campomar ha criticat el PSIB i Podem per no defensar el REB i ha lamentat que això suposa un incompliment dels Acords de Bellver, que els socis del Pacte varen signar al començament d'aquesta legislatura. "Vàrem dir que aniríem al màxim a defensar-lo, però no s'ha fet. I a la primera ocasió no s'ha complert", ha assenyalat, en referència als pressupostos del govern de Pedro Sánchez per al 2021, els primers que havien d'incloure el factor d'insularitat per col·locar les Balears a la mitjana de les inversions estatals. La diputada ecosobiranista també ha carregat contra els socialistes per haver utilitzat el Règim Especial com a "arma electoral" i per no haver votat a favor de cap esmena de MÉS als pressupostos de l'Estat.

Per part del PP, Toni Costa ha assenyalat que Armengol "va rebutjar el març del 2018 un règim fiscal" proposat pel govern de Mariano Rajoy, amb incentius per a inversions a les Balears i "un fons d'insularitat de 90 milions d'euros". "El factor d'insularitat ens ha duit aquí i hi votarem a favor sempre que hi hagi la més mínima escletxa que es compleixi", ha afegit. "Armengol va dir que les Balears mai més serien discriminades gràcies al factor d'insularitat, que va xifrar en 550 milions d'euros. Però no n'ha arribat ni un", ha recordat. La portaveu de Ciutadans, Patrícia Guasp, ha lamentat "l'escàs pes polític d'Armengol" a Madrid i que la presidenta no vulgui importunar Sánchez. "Davant causes tan justes i antigues com el REB, s'ha de prendre aquesta via. Si la veu de la presidenta no s'escolta en el govern espanyol, que aquest Parlament serveixi d'altaveu", ha afegit.

Quant als partits que han votat en contra del recurs, la diputada de Podem Antònia Martín ha considerat que aquest no és "l'instrument adequat" per aconseguir que es compleixi el REB. Martín també ha criticat que els regionalistes i els sobiranistes hagin anat de la mà del PP i Cs per defensar el recurs i ha recordat que es volen tomar "els pressupostos més socials de la història". El diputat de Vox Sergio Rodríguez ha utilitzat l'argumentari habitual de la formació d'extrema dreta i, en referència a MÉS, ha dit que el seu partit no pot "anar de la mà d'un grup que defensa els pròfugs i Hasél, que penja llaços grocs i que considera que a Espanya hi ha presos polítics". Per la seva part, Costa s'ha mostrat especialment dur amb el partit d'extrema dreta pel seu posicionament: "Vox va salvar Sánchez amb el decret de fons europeus i avui salva Armengol i Sánchez contra els interessos de les Balears", ha criticat. Patricia Guasp també ha lamentat que "Vox rescati Podem i el PSOE".

La diputada del PSIB Sílvia Cano ha assegurat que "el Govern treballa perquè es doti el factor d'insularitat", però també ha indicat que "s'ha de seguir el procediment: s'ha de negociar i s'ha de fer una resolució". També ha destacat que l'Executiu ha enviat cartes a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, sol·licitant la reunió de la comissió mixta que ha de determinar l'import del factor d'insularitat. "Volen matar mosques a canonades. Per què volen una via condemnada al fracàs?", ha demanat, i ella mateixa s'ha respost: "Per conveniència partidista". "Es deixin de rotllos perquè aquí ens coneixem", ha continuat, a més de destacar que s'hagin aliat un partit sobiranista com MÉS i un altre que "combat el sobiranisme", com Ciutadans.

stats