Política 29/01/2021

El PP votarà a favor del recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat

Els populars donaran suport a la iniciativa d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca

2 min
Diputats del Partit Popular en el Parlament

El PP votarà a favor del recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat per al 2021, que es debatrà en qüestió de setmanes al Parlament, segons han confirmat fonts dels populars a l'ARA Balears. D'aquesta manera, el partit liderat per Biel Company donarà suport a la iniciativa d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca. Els tres partits varen sol·licitar de manera conjunta que es dugués a terme un ple extraordinari per decidir si el Parlament interposa un recurs contra els comptes del govern espanyol per l'incompliment del REB.

El diputat d'El Pi, Josep Melià, ha valorat positivament la decisió del PP, encara que ha recordat que els diputats populars al Congrés també podrien haver presentat un recurs d'inconstitucionalitat. "Ja va bé que se sumin a aquest clam perquè l'Estat respecti les regles de compensació de la insularitat", ha dit Melià. Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha considerat que la iniciativa s'hauria de tirar endavant "per unanimitat" al Parlament, i ha recordat que, a més del senador autonòmic de MÉS, Vicenç Vidal, el del PP, Vicent Marí Bosó, també va votar en contra dels pressupostos de l'Estat a la Cambra Alta. "És un fet prou significatiu que els dos senadors autonòmics de les Balears s'hi hagin posicionat en contra"; ha afegit.

A hores d'ara, el recurs d'inconstitucionalitat ja té 25 vots a favor del total de 59 diputats que hi ha a les Balears: 16 del PP, 4 de MÉS per Mallorca, 3 d'El Pi i 2 de Més per Menorca. Perquè finalment s'interposi cal només una majoria aboluta, amb 30 vots a favor, segons el reglament del Parlament. Fonts de Vox han indicat que, malgrat que encara no s'ha decidit el sentit del vot, el més probable és que votin a favor del recurs "per coherència", perquè "la dotació del REB és a la Constitució". Si els diputats d'extrema dreta finalment s'hi sumassin, els vots a favor serien 28. Per la seva part, Ciutadans encara analitza la iniciativa per saber què votarà.

Cal recordar que, segons el decret llei del REB, que es va aprovar el febrer del 2019, les Balears han d'estar a la mitjana d'inversions estatals mitjançant el factor d'insularitat si els pressupostos de l'Estat en deixen les Illes per sota. Aquesta assignació econòmica no s'ha inclòs en els comptes del govern de Pedro Sánchez i ni tan sols s'ha reunit la Comissió Mixta d'Economia i Hisenda, que ha de determinar el criteri per calcular el factor d'insularitat.

"L'article 138 de la Constitució diu que l'Estat ha d'atendre el fet insular", va recordar el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells dijous passat, quan es va presentar el recurs i es va sol·licitar el ple extraordinari. El diputat menorquí també va destacar que el finançament mitjà per habitant és de 257 euros en el conjunt de l'Estat i de 175 euros a les Balears.

Aquesta notícia està rectificada perquè inicialment indicava que bastava una minoria simple per interposar el recurs, i ha de ser absoluta, segons ha pogut comprovar l'ARA Balears.

stats