Política 21/01/2021

El Parlament haurà de decidir si interposa un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat

El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca reclamen la convocatòria urgent del ple de la Cambra per aquest motiu i carreguen contra l'incompliment del REB

Maria Llull
3 min
Diputats d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca aquest dijous davant del Parlament

PalmaEl Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca han presentat una sol·licitud conjunta per convocar de manera urgent el ple del Parlament perquè decideixi si interposa un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat per al 2021. El motiu per tirar endavant aquesta iniciativa és l'incompliment del Règim Especial de les Balears (REB), concretament del factor d'insularitat, que es va aprovar mitjançant un decret llei i que havia de col·locar les Balears a la mitjana de les inversions estatals.

Els tres partits han decidit sumar forces per reclamar un millor finançament per a les Balears i han lamentat que el REB sigui a hores d'ara un "paper banyat" i que l'hagin incomplert els primers pressupostos que l'havien d'aplicar. "Aquesta normativa és paper banyat i l'Estat ens maltracta des de fa anys", ha dit el portaveu adjunt d'El Pi, Josep Melià. "El Parlament està legitimat per defensar els interessos de les Balears", ha afegit.

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha considerat que, més enllà que MÉS sigui membre del Pacte, aquesta iniciativa és "una qüestió de dignitat" i que la millora del finançament de les Illes és "de justícia". El diputat ecosobiranista s'ha mostrat molt crític amb "el doble discurs" dels partits d'àmbit estatal, com el PSIB i Podem, els quals "diuen coses diferents aquí i a Madrid". "Ja fa massa vegades que Madrid va en contra els interessos de les Balears", ha continuat.

"L'article 138 de la Constitució diu que l'Estat ha d'atendre el fet insular", ha recordat el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells. El diputat menorquí també ha destacat que el finançament mitjà per habitant és de 257 euros en el conjunt de l'Estat i de 175 euros a les Balears. "Som conscients que un recurs és una via complexa i que és difícil que prosperi, però no hem de caure en la indiferència i l'hem d'explotar", ha comentat.

Pel que fa als terminis, Castells ha previst que el ple es faci a mitjan febrer i ha indicat que "hi ha fins al 31 de març" per presentar el recurs.

Crítiques de MÉS al Govern

D'altra banda, Ensenyat ha fet referència a les darreres crítiques de MÉS per Mallorca, soci del PSIB i de Podem en el Govern, a la gestió de l'Executiu de les mesures per frenar la pandèmia de coronavirus i de la crisi econòmica i social que afronten les Illes. Cal recordar que els batles ecosobiranistes han denunciat la ingerència d'algunes propostes del Govern en l'autonomia dels ajuntaments i que el coordinador de MÉS, Antoni Noguera, ha reclamat que l'Executiu pressioni Sánchez perquè enviï més recursos a les Illes.

El portaveu ha reconegut que una iniciativa com el recurs d'inconstitucionalitat implica "un cop de tensió en el Pacte", però també ha subratllat que "formar part d'un govern no vol dir no tenir capacitat crítica amb coses que s'haurien de fer d'una altra manera".

Tant el PSIB com Podem han estat informats abans que es presenti la iniciativa, i fonts properes al Pacte han explicat que la idea de presentar el recurs no ha caigut gens bé a les files dels socialistes, sobretot. "Per a ells pot ser una situació compromesa".

A més, Ensenyat també ha lamentat que s'han pres decisions sense que els socis del PSIB n'hagin estat partícips. "Algunes decisions s'han pres més des del punt de vista tècnic sense passar pel sedàs polític, i tal vegada s'hi hauria d'haver passat", ha dit. "Hi ha hagut friccions públiques que són reconduïbles", ha afegit el portaveu ecosobiranista.

El PSIB qualifica el recurs de "poc lleial"

La portaveu del PSIB, Sílvia Cano, ha considerat "poc lleial" que MÉS per Mallorca s'hagi sumat a aquesta iniciativa. "No compartim aquesta estratègia que han fet de manera unilateral, sense parlar amb nosaltres", ha dit. Cano ha explicat que MÉS no va plantejar el recurs a la darrera reunió del Pacte i que tampoc no va expressar que hi havia malestar als ajuntaments per les darreres ajudes anunciades per Francina Armengol –inclosa la reducció de la taxa de fems–.

Cano ha reconegut que l'estratègia dels ecosobiranistes "ha sobtat" el PSIB i ha lamentat que "es vulguin impugnar els pressupostos més socials de la història, després d'anys de retallades del PP". La portaveu socialista ha considerat també que "aquesta no és la via per reclamar el factor d'insularitat". "És una qüestió que entra en el joc polític, però ens sembla poc lleial des del punt de vista institucional i de companys", ha continuat. A més, la portaveu ha subratllat que els comptes estatals "han estat pactats com mai amb diferents forces de l'esquerra". "Al final, s'alien amb El Pi i faran el joc al PP després de Montoro i les tisores que tant patiment han provocat", ha sentenciat.

stats