Política 11/02/2021

El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca demanen suport unànime al recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos estatals

Els tres partits aclareixin que l'objectiu d'aquesta iniciativa és que s'atengui el fet insular i no impugnar del tot els comptes del govern espanyol

2 min
Els representants d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca aquest dijous a la porta del Parlament

El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca han reclamat aquest dijous que el recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat tingui el suport de tots els partits el pròxim dimarts en el ple del Parlament. Els partits promotors d'aquesta iniciativa han aclarit que l'objectiu no és impugnar els comptes del govern espanyol per al 2021 completament, sinó el compliment del REB i la consideració de la insularitat inclosa en l'article 138 de la Constitució i l'article 3 de l'Estatut d'Autonomia. "Feim una crida a tots els partits perquè hi hagi unanimitat en la defensa de la insularitat i del REB", ha dit el diputat d'El Pi, Josep Melià, qui ha considerat "insultant" que no s'hagi inclòs en els pressupostos estatals el factor insularitat del REB, aprovat el febrer del 2019 mitjançant un decret llei. "Tots hauríem d'aixecar la veu i manifestar la nostra oposició a aquest greuge cap a les Illes Balears", ha continuat. Melià ha considerat que hi ha arguments sòlids per interposar el recurs i lluitar perquè "les Balears tinguin el tracte que aquestes normes determinen".

Per part de MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar ha argumentat que és necessari "no callar ni quedar de braços plegats" davant una "nova discriminació del govern espanyol". "No volem uns altres pressupostos, sinó que se'ns inclogui", ha afegit. Campomar ha criticat també que el govern espanyol no hagi aprovat la part fiscal del REB, que a hores d'ara "podria ajudar moltes empreses". Per la seva banda, el diputat de Més per Menorca Josep Castells ha destacat des de l'illa menor que és "absolutament imprescindible" presentar aquest recurs perquè el Tribunal Constitucional aclareixi "si el respecte a la insularitat és un principi bàsic de l'estat autonòmic".

Quant a la negativa del PSIB a donar suport al recurs, Campomar ha reiterat que el que volen amb aquesta iniciativa és que "el Constitucional reconegui que hi ha hagut una omissió, no tombar tots els pressupostos". A més, Melià ha remarcat que el recorregut que farà el recurs "serà llarg", i que el més segur és que vagi més enllà d'enguany.

stats