Societat 09/05/2024

El Consell de Transparència rectifica i lleva l'idioma balear de la web

L'organisme va atribuir l'ús de la denominació "a un error informàtic" produït durant el disseny del portal

2 min
La web del Consell de Transparència i Bon Govern.

PalmaEn menys de 24 hores d'ençà que es donà a conèixer que el Consell de Transparència i Bon Govern del govern d’Espanya oferia als usuaris de les Illes fer gestions en castellà i balear, l’organisme ha rectificat. A la seu electrònica ja apareix l’opció de català i també la de castellà, els dos idiomes oficials. Fonts de l'organisme varen explicar que el fet que aparegués l’idioma balear "es tractava d'un error que es va produir durant la creació de la pàgina web per part dels informàtics". Per altra banda, varen assegurar que estudiarien fer el canvi per introduir la denominació oficial. Finalment, ha estat així.

El Consell és l'organisme encarregat de promoure la transparència de l'activitat pública, vetllar pel compliment de les obligacions de publicitat, salvaguardar l'exercici del dret d'accés a la informació pública i garantir l'observança de les disposicions de bon govern. "És una autoritat administrativa independent, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar pública i privada", s'explica a la seva plana web.

El sindicat SIAU va ser qui va donar l'avís d’alarma i ha celebrat la rectificació. “Des de SIAU ens alegram que en menys de 24 hores hagin rectificat i que l’opció de 'balear' ja no aparegui al web oficial del Consell de Transparència. També convidam la Casa Reial, com a mostra de coherència, a retirar el títol concedit a lAcadèmi de sa Llengo Baléà".

Una polèmica actual

Cal recordar, precisament, que recentment la Casa Reial ha concedit el títol de reial a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà. En paral·lel, Vox ha obert el debat i ha posat sobre la taula la possibilitat de canviar la denominació del català a l'Estatut d'Autonomia i substituir-la per "balear". Ara bé, en tot moment el Govern s'ha mantingut ferm en la idea que la llengua pròpia i oficial és el català.

En el si de Vox també hi ha malestar en relació amb aquest tema. Les cares visibles de desaprovació d'alguns dels diputats de Vox durant la intervenció de la seva companya Patricia de las Heras al Parlament balear aquest dimarts en són la prova. Hi ha una part dels representants del partit que discrepen de les tesis de la nova direcció del grup parlamentari, que nega la unitat de la llengua catalana. El discurs de De las Heras en el ple del Parlament, en què va defensar modificar la denominació del català de l'Estatut d'Autonomia per la de "llengua balear", ni tan sols va rebre l'aplaudiment de la totalitat del seu grup parlamentari: els diputats Idoia Ribas, Sergio Rodríguez i Agustín Buades ho han evitat.

stats