Política 09/12/2020

Acord entre el PSIB, Podem i Cs per reduir el plus d'habitatge d'alts càrrecs a 18.000 euros

A més d'una reducció de la quantia, les despeses d'habitatge i transport entre illes s'hauran de justificar

Maria Llull
2 min
Si l'acord tira endavant, Podem votarà a favor de l'article 16 dels pressupostos

PalmaEl Govern, Podem i Ciutadans han arribat a un principi d'acord per reduir el plus d'habitatge dels alts càrrecs que viuen a Menorca, Eivissa o Formentera de 22.000 euros anuals a 18.000. Les negociacions s'han duit a terme durant el pont i també inclouen que els beneficiaris del plus hagin de justificar les despeses, tant les d'habitatge com les de transport entre illes. "És un acord que es fonamenta en el que va dir l'Oficina Anticorrupció, que va en demanar una rebaixa i la fiscalització", ha indicat el portaveu de Podem, Alejandro López, als passadissos del Parlament.

Malgrat que Podem havia proposat rebaixar el plus fins als 14.000 euros, l'acord ha arribat al "punt intermedi a 18.000 euros justificats", ha continuat López. D'aquesta quantitat, 6.000 són fixos i s'hauran d'acreditar les despeses de fins a 12.000 –que podrien ser menys en alguns casos–. A més, els alts càrrecs hauran d'avançar els pagaments i després els hauran de justificar. Així mateix, els alts càrrecs hauran de presentar una declaració responsable cada any assegurant que no han mogut la seva residència a una altra illa –fins ara, la declaració només es presentava una vegada–.

El portaveu de Podem ha recordat que el seu partit va renunciar al plus per als càrrecs que venen de la Península, alguns dels quals formen part dels equips de les conselleries de Juan Pedro Yllanes –Transició Energètica i Sectors Productius– i de Mae de la Concha –Agricultura, Pesca i Alimentació. "No ens hem enrocat, però s'havia de rebaixar i fiscalitzar", ha continuat.

D'aquesta manera, l'article 16 dels pressupostos es modifica mitjançant una esmena que s'ha aprovat aquest dimecres a la Comissió d'Hisenda del Parlament, després que els morats advertissin que no estaven disposats a mantenir un complement de 22.000 euros. "La idea és que el suport sigui majoritari, no només de Podem. Hi ha d'haver un mínim consens al Parlament perquè no sigui objecte de debat cada vegada que s'elaboren els pressupostos", ha explicat López.

Per part seva, la portaveu de Cs, Patricia Guasp, ha considerat que era necessari "fer aquest gest davant la ciutadania" i ha recordat que el sou mitjà a les Balears és precisament de 22.000 euros. La diputada taronja ha explicat que "s'hauran de presentar periòdicament les despeses reals d'habitatge i transport" i ha destacat que "aquest plus s'entén perquè no es poden penalitzar els ciutadans que viuen a les altres illes". "El plus es va pervertir per part del senyor Company, quan es va ampliar a tots els càrrecs i assessors que vinguessin de fora de les Balears. Va ser la perversió d'una indemnització per doble residència", ha afegit, a més de criticar que ni el PP ni El Pi han presentat cap esmena per rebaixar-lo.

Fonts de Podem han explicat a l'ARA Balears que el PSIB ha estat el partit amb més reticències a rebaixar el plus d'habitatge. La portaveu socialista, Sílvia Cano, ha reconegut que el seu partit havia volgut des del principi "mantenir el projecte de llei de pressupostos com estava", es a dir, amb el plus de 22.000 euros. "Quan els altres grups diuen que s'ha d'anar per aquesta banda, s'ha de pactar", ha afegit Cano, satisfeta per "la mescla d'una part objectivable i cert marge per a les factures que són més engorroses de justificar".

stats