Política 03/11/2020

El vot en contra de Podem podria fer caure el plus d'habitatge de tots els alts càrrecs del Govern

Si la formació morada aconseguís els suports necessaris durant la tramitació dels pressupostos, tampoc no el cobrarien l'any que ve els residents a Menorca, Eivissa i Formentera

Maria Llull
2 min
La secretaria general de Podem a les Balears, Mae de la Concha

PalmaEl vot en contra de Podem a l'article 16 del projecte de llei de pressupostos del Govern per al 2021 podria provocar que cap alt càrrec de l'Executiu cobràs el plus de 22.000 euros per tenir la seva residència fora de Mallorca. El partit morat va sol·licitar que s'eliminàs completament quan la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, anuncià que l'any que ve només el cobrarien els alts càrrecs que tenen la residència a Menorca, Eivissa i Formentera, i que el deixarien de percebre els procedents de fora de les Balears.

Podem ha reclamat aquest dimarts que, si no es lleva aquest plus, se segueixin les recomanacions de l'Oficina Anticorrupció de rebaixar-lo a la meitat i fiscalitzar-ne l'ús. En cas contrari, els morats han anunciat que votaran en contra de l'article 16, on s'estableix el pagament d'aquest complement als diputats de les Illes de fora de Mallorca.

Fonts de la formació morada han explicat a l'ARA Balears que "no hi ha d'haver un complement de 22.000 euros en un moment de crisi" i que el Govern s'ha d'adaptar a la realitat social. A més, assenyalen que Podem va proposar retallar el suplement a 12.000 euros, mentre que el PSIB va posar sobre la taula una rebaixa "ridícula". A més, recorden que l'informe que l'Oficina Anticorrupció va fer públic el mes de març assenyala que un plus tan elevat sense justificació per part dels beneficiaris és "un augment de salari encobert".

El partit morat recorda que el PP sempre s'ha abstingut en aquesta qüestió, però també apunta que, si se sumassin suficients vots en contra del plus, cauria completament dels pressupostos de l'any que ve.

Per la seva banda, el PSIB puntualitza que els 22.000 euros anuals no són un plus salarial, sinó una indemnització per als alts càrrecs amb residència a Menorca, Eivissa o Formentera. Els socialistes també asseguren que la modificació que es va aprovar dilluns al Consell de Govern es va pactar amb els morats. Sobre la justificació de les despeses, asseguren que no és obligatòria en el cas d'una indemnització.

D'altra banda, malgrat que MÉS no té càrrecs de fora de Mallorca a les seves conselleries –Medi Ambient i Afers Socials– els ecosobiranistes consideren innegociable que hi hagi un plus per compensar la doble insularitat dels alts càrrecs de l'Arxipèlag que no tenen la residència habitual a Mallorca i es mostren satisfets perquè el Govern hagi llevat el plus als qui han vingut de la Península. Ara bé, també es mostren partidaris d'ajustar aquesta compensació a les despeses reals de les persones que els reben i estan disposats a negociar-ho.

Els ecosobiranistes també critiquen que, després de tota la polèmica que hi va haver pel mateix motiu abans d'aprovar els pressupostos del 2020, no s'hagi fet res el darrer any per arribar a un acord en el si del Pacte.

stats