La Sala
Part Forana 18/11/2021

Salvador Femenías: "La teoria de l'Oficina Anticorrupció és bona, però la pràctica és nefasta. Estic molt en contra d'aquesta figura"

8 min
Salvador Femenías, batle de Petra

PetraSalvador Femenías és batle de Petra des de l'any 2019. A les passades eleccions va arrasar i d'un regidor va passar a quatre de cop. Abans, però, va tenir una prova pràctica; la d'un any i mig a la batlia gràcies a un pacte amb el PP, amb qui reconeix tenir bona sintonia. Amb el càrrec però, li han arribat diverses investigacions de l'Oficina Anticorrupció. Reconeix que la política du més disgustos que alegries. Tot i això, té bons presagis pel que fa afutur municipal i regional des del seu acabat de reformar partit, El Pi.

Ja éreu a l'equip de govern del Consistori. Heu notat la diferència en el pes de feina amb el canvi de càrrec?

— Primer, vaig ser batle un any i mig, després, amb el pacte amb el PP, vaig passar a ser tinent de batle i Martí Sansaloni a la batlia. A la següent legislatura vàrem augmentar d'un a cinc regidors, mentre que el PP i MÉS en varen perdre. Per això, el PP, amb qui sempre hem tingut més sintonia, va trobar que jo havia de ser el batle durant els quatre anys. No ens esperaven aquests resultats. A vegades t'arriben sorpreses desagradables però aquesta vegada ens pensàvem fer tres o quatre regidors, com a molt. Fer-ne cinc va ser una sorpresa molt agradable.

Quina va ser la clau per aconseguir-ho?

— Crec que sempre he estat una persona molt propera. L'any i mig que vaig ser batle, la gent es va sorprendre. N'hi havia que pensaven que jo només tenia figurera. El que tenia eren ganes de fer feina pel poble i la gent ho va valorar.

Llavors, com valorau la vostra batlia fins ara?

— Aquesta legislatura he notat un canvi radical. Se'ns ha girat el calcetí perquè juntament amb tot l'equip hem fet una pinya. Hem fet bastantes inversions i el poble ha fet un gir, sempre amb el suport del PP en qüestions de pressupost, propostes, compra de terrenys, subvencions etc.

Heu mencionat l'equip. Sou d'El Pi, un partit que ha tingut una reestructuració recent. Com veis la seva situació?

— El partit està un poc tocadet i amb aquest darrer congrés no han arreglat massa. El partit ha quedat xapat, 55% i 44%. Ara bé, jo crec que s'ha de passar pàgina perquè són temes personals, més que polítics. És una llàstima que en un partit tan petit hi hagi tantes discrepàncies. El Pi pot aspirar a ser decisiu, tant a l'esquerra com a la dreta i això ho hem de tenir clar. De fet, amb el nou president, Tolo Gili, ho hem parlat moltes vegades; si som decisius en la governabilitat de la comunitat, ens hi hem d'implicar. Tant per una banda, com per l'altra; podria ser que poguéssim donar suport a Armengol o bé a Prohens, si en aquest cas ens ha de menester.

Armengol o Prohens? Teniu preferència?

— Nosaltres som més de centredreta. Ara bé, som conscients que som un partit petit que pot aspirar a fer fins a set diputats, que podrien ser decisius. El nostre pronòstic és que Ciutadans anirà per avall i Podem tampoc farà els resultats que esperen. Gràcies a això, el PP pujarà i nosaltres quedarem dins "terra de ningú", però amb els diputats suficients per ajudar a la governabilitat. Això és el que tenim clar: no podem deixar la Comunitat en mans de segons qui. Nosaltres som gent d'aquí, de Mallorca. Veim els problemes més que la gent que ve de fora i no sap gaire bé com estam.

La premsa es va fer ressò que vàreu passar el coronavirus. Com heu viscut la pandèmia?

— Sí, ara farà un any que el vaig passar. Afortunadament, vaig tenir pocs símptomes. La meva dona va insistir que em fes una prova i quan va ser positiu, em vaig sorprendre. A Porreres [al PAC] em varen demanar a què em dedicava. "Som el batle de Petra", vaig contestar. La cara va ser de preocupació. Per sort, no vaig contagiar ningú. Va coincidir amb els dies abans de Nadal i l'Ajuntament va tancar. Vaig gestionar la batlia teletreballant, però aquests dies eren tranquils. Vàrem tenir molta sort.

S'han complert les normes covid a Petra?

— Les normes s'han complert, però ara sembla que es tornen a relaxar i això és un problema. Tenim certa gent, d'entre 25 i 35 anys, que no està vacunada i són els que se'n van a alguna festa, aquí, allà, a Montuïri, a Sant Joan, etc. Això és un problema i s'hauria de controlar.

Què s'ha fet des del Consistori per pal·liar els efectes de la pandèmia?

— Hem fet una feinada... Hem donat ajudes a tots els bars i restaurants de Petra. Els bars varen rebre 3.000 euros i els restaurants, 4.000. Ara, estam gestionant 140.000 euros de fons propis. També hem donat 150 euros per plaça a les cases vacacionals. Igualment, hem ajudat a empreses, com les perruqueries, entre d'altres. Als autònoms que han tingut una baixa significativa, de més del 50%, els donam una ajuda de 750 euros. Hi ha persones sense recursos que rebran 250 euros. Això no és res, però val més que dues castanyes ja que per a molts és mitja pensió. Hi ha molta gent a Petra que viu amb 500 euros. Se salven perquè tenen la casa en propietat i tal vegada hi són amb els fills. Però tot això és molt dur, sobretot per a les persones grans. És terrible.

Des de Petra presentau un problema i és el dels camions que passen pel poble. Quina és la qüestió i quina solució plantejau?

— Tenim un problema gros amb els camions que venen de la carretera vella de Sineu. Ens col·lapsen el poble. Fins al dia d'avui, i durant dos anys, hem fet vuit reunions amb el conseller de Mobilitat, Ivan Sevillano, perquè volem que els camions circulin per fora. De moment, ens varen demanar que ho duguéssim endavant per unanimitat, però MÉS va votar en contra del projecte. Hem d'intentar retocar-lo. Nosaltres vàrem plantejar crear dos vials, amb dos carrers devora, amb aparcaments i, enmig, un carril bici amb un jardinet.

El mes de setembre es va aprovar la construcció d'un parc fotovoltaic als terrenys de Son Dalmau. Teniu coneixement sobre com avança el procés?

— És un projecte que ens ha sobrevingut des del Govern balear. Ens varen dir: "Hi ha això i no podeu ficar la cullera". Igualment, no ens va desagradar la idea perquè són uns terrenys sense res, només amb quatre arbres. Algunes entitats han denunciat que es troba en sòl rústic, però ja havien estat catalogats feia temps com a industrials. De fet, hi volien fer el polígon. Reconec que hi ha un impacte visual, però intentarem solucionar-ho. El projecte és necessari. D'aigua no en tenim molta, però de sòl en podem bravejar.

Reconeixeu que el subministrament d'aigua és un problema històric del poble. Què s'ha fet per solucionar-lo?

— Cada any que passa, l'estructura de les canonades és més xereca. Teniu en compte que fa més de trenta anys que està feta. Per això, a vegades hem de tallar l'aigua a causa de l'orografia del poble. La solució definitiva seria aixecar el carrer, però val dos milions d'euros, i això és inviable per a Petra. El que hem fet és aixecar quatre carrers; el carrer de la Rectoria, el carrer de la Font, el carrer d'Ordinas i el carrer de Califòrnia. Allà, hem connectant les pluvials, canviant l'estructura rovellada. A més, tenim un dipòsit a la carretera de Bonany, i des d'allà connectaran una canonada d'aigua a un dipòsit que tenim. Amb un comptador aturarem l'aigua de Petra i l'agafarem d'allà. Serà pagant, però sabem que és aigua de molt bona qualitat que ve de sa Costera. El problema que tenim nosaltres és que tenim un pou amb una bomba grossa. Si s'espenya aquesta bomba tendríem molts de problemes. Per això, sempre he volgut fer un altre pou amb una altra bomba, però sempre ens posaven entrebancs.

És Petra la capital del Pla de Mallorca?

— Jo crec que sí [riu]. Tenim la seu de la Mancomunitat, és el poble més bonic... Jo he de defensar el meu poble! Evidentment, crec que sí.

Sens dubte, un dels potencials de Petra és la casa-museu Fra Júniper Serra, una figura molt venerada al poble i que justament els darrers anys ha estat objecte de crítiques i, fins i tot, vandalisme arreu de Mallorca i del món. Quina opinió us mereixen aquests fets?

— La figura del Pare Serra és controvertida, sempre. Primer de tot, perquè és una figura molt desconeguda, poc explicada. A més, no es pot comparar el seu temps amb els actuals. Pel que ens han explicat els historiadors, el Pare Serra va ser un defensor dels indis, de la cultura i del seu idioma. Això està escrit i comprovat. Crec que aquests tipus de fets són modes. Quan va passar tota la polèmica, el bisbe va parlar amb Sònia Vives perquè anàs alerta a publicar a les xarxes alguna informació que provocàs encara més vandalisme. No volíem tenir dos trastornats que vinguessin amb una corda i ens tirassin la figura a terra. En definitiva, no es pot jutjar l'any 2021 una cosa que es va fer l'any 1720. No té res a veure.

Canviant radicalment de tema. L'Oficina Anticorrupció us ha investigat en diverses ocasions. Què en pensau? S'ha utilitzat aquesta institució per trobar el titular?

— Tenc una crítica terrible contra l'Oficina Anticorrupció. He estat dos anys investigat amb arguments i conclusions jurídiques per una actuació que al final ha quedat en res, en dues ocasions diferents de la Fiscalia. Se m'acusava d'un delicte de doble prevaricació per omissió i malbaratament de cabals públics. Vaig quedar astorat. Vaig haver d'agafar un advocat personal i ell mateix em va dir que no tenia res a veure amb el penal. Després de dur-ho per segona vegada a la Fiscalia, es torna a arxivar. Per tant, la teoria de l'Oficina Anticorrupció és bona, però la pràctica és nefasta. Jo estic molt en contra d'aquesta figura. No conec el senyor Far, però no va tenir mai en compte les al·legacions que li férem, amb el meu advocat de prestigi. Això no va ser una vegada, sinó dues. Li vàrem desmuntar el xiringuito. Si en comptes de ser una oficina pública, hagués estat una empresa privada, la primera vegada ja l'haguessin tret defora. No pot ser que acusis directament un batle, del més terrible: prevaricació i malbaratament de cabdals i que en dos dies t'ho arxivin i ho tornin a recuperar al cap de tres mesos o quatre perquè acabi també arxivat. Tot, promogut pel grup MÉS de Petra. El meu advocat diu que això han estat dues galtades jurídiques. La dimissió que va presentar [Jaume Far] l'hagués pogut presentar quan la fiscalia ho va arxivar per segona vegada.

Us tornareu a presentar a les eleccions?

— Jo crec que sí. En l'anterior equip de govern estava molt condicionat perquè només tenia un regidor al pacte. Sempre havia de demanar. Al final, la política et dona molt poques alegries i molts de disgustos. Jo vaig estar investigat des de l'octubre del 2019 fins fa poc. Ara, torn a estar denunciat per part del grup MÉS de Petra. Tot és pel mateix, mentre que la Fiscalia ja ho ha arxivat. A aquest partit li vàrem guanyar la batlia i no ho ha pogut assumir. Tenen molt mal perdre i han judicialitzat la vida política. Han estat moments molt durs perquè estàs fermat de mans i peus. Després de la primera denúncia hi varen insistir i ara, una altra vegada als jutjats. Per a mi, això és una persecució, un bullying per part del grup MÉS. En comptes de ser aquí, pendent de les coses de la batlia, he hagut d'estar en una altra cosa perquè m'he gastat molt de doblers en un advocat. Evidentment, la política té també alegries; la gent et dona suport, està contenta i va ser una alegria l'augment de vots que vàrem tenir en les darreres eleccions... La gent deia: "A Mallorca votarem MÉS o el PP, però aquí et votarem a tu". Jo no m'ho creia, però va ser vera. Durant la nit electoral la meva filla petita va gaudir molt del recompte; vàrem guanyar a les quatre taules i els perfils de gent gran, de mitjana edat i gent jove. Jo crec que ens tornarem a presentar amb el mateix equip.

stats