Benvingut, monsenyor!

Manacor rep el nou cardenal Lluís Ladària, que agraeix el suport de la seva ciutat

Alegre, senzill, distès, obert i agraït pel coratge i ànim que li brinda la seva ciutat. Així es va mostrar monsenyor Lluís Ladària durant la recepció que li va dispensar l’Ajuntament de Manacor ahir al claustre de Sant Vicenç Ferrer. Ha estat aquesta la primera visita a Mallorca del nou purpurat des que va ser nomenat cardenal, el 28 de juny, i que no ha pogut ser més discreta, tot i la rellevància del seu nou càrrec a Roma, fent costat al papa Francesc com a prefecte de la Congregació de la Doctrina de la Fe, de la qual era secretari des de 2008.

El nomenament “va ser una sorpresa i la veritat és que ni m’ho demanaren”, va explicar enmig de rialles Lluís Ladària als regidors presents, familiars i membres de la Diòcesi, encapçalada pel bisbe Sebastià Taltavull; el rector de Manacor, Antoni Amorós; l’exrector Andreu Genovart i diversos mossens que no es varen voler perdre la recepció oficial de l’Ajuntament manacorí a la nova figura emergent dins la cúria romana.

“És ver que és una responsabilitat i que la feina diària pot ser dura”, va admetre, però es va mostrar agraït pel coratge rebut de les autoritats municipals i eclesiàstiques. Dirigint-se als polítics, va deixar un missatge de coratge a la gent dedicada al servei públic: “Si no podem arreglar el món, almanco es pot arreglar un tros de carrer”, va dir, tot considerant que “no hi ha feines ni tasques més altes unes que altres. Totes són importants si es fan amb esperit de servei i humilitat”.

Ladària espera que “Manacor vagi endavant” en tots els aspectes. I tornarà a Roma satisfet de veure que se’l considera “un manacorí més i que la distància no lleva l’afecte” cap a la seva persona.

La batlessa, Catalina Riera, va dir que Manacor se sent orgullós de reconèixer la tasca de la seva gent en qualsevol àmbit i va posar el cardenal com un model de persona “amb valors”. Així mateix, va destacar que el seu nomenament “no és fruit de la casualitat, sinó fruit de molta feina i dedicació i de creure en allò que fa”. Va definir monsenyor Ladària com una persona sòlida, de potent formació teològica i amb una enorme capacitat de feina”.

Millorar la societat

Riera va posar Ladària d’exemple “per anar cap a una reflexió en què totes les persones tenim el deure i la responsabilitat de fer tot l’esforç necessari per millorar la nostra societat”. “Tothom pot posar-hi el seu granet d’arena, que a la llarga pot fer que el món vagi cap a un costat o cap a l’altre”, va expressar la batlessa, abans de concloure amb el desig que la feina de Lluís Ladària, el primer cardenal manacorí i el cinquè procedent de Mallorca, tingui encert en la seva nova etapa per tal que la seva feina contribueixi a aconseguir “un món millor”.

Roma, com a casa

Per part seva, el bisbe Sebastià Taltavull va fer broma dient que avui “anar a Roma és com trobar-se a casa”, referint-se al paper d’enllaç que suposa per a la mateixa Diòcesi el cardenal Ladària dins la cúpula del Vaticà. Pel màxim responsable de la Església catòlica a Mallorca, el nomenament d’un cardenal mallorquí “és un honor molt gran (...) que ens fa estar entusiastes per dedicar la vida als altres”. Per Taltavull, el cardenal Lluís Ladària es mostra “com un habitant més del món global al servei de l’Església”. Així mateix, es va refermar a defensar els valors que, “introduïts en l’Evangeli, ens han de dur a assolir una millor convivència”.

L’arribada a Manacor de monsenyor Ladària, en aquesta ocasió com a tercer màxim representant de l’Església catòlica, en reforma des de l’elecció del papa Francesc, coincideix amb la rehabilitació de part de l’entorn urbà del nucli històric de la seva ciutat. Les circumstàncies han fet que Manacor hagi rebut el seu cardenal amb un pla de restauració del centre, que aquests dies manté la zona del convent enclaustrada per tanques d’obres i amb els carrers enlaire.

EDICIÓ PAPER 24/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF