Política 07/05/2024

Prohens reconeix que les Balears necessiten "una política de contenció turística"

La presidenta del Govern no concreta cap mesura per frenar la massificació a les Illes

2 min
Carrers del centre de Palma plens de turistes.

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha reconegut aquest dimarts en el ple del Parlament que les Balears necessiten "una política de contenció turística" per pal·liar els efectes negatius de la massificació de visitants, la qual també té efectes perversos en el mercat de l'habitatge. Prohens ha respost una pregunta del diputat de Més per Menorca sobre aquest tema, però no ha concretat cap mesura específica per dur a terme aquesta política de contenció turística.

"Tots ens adonam que la massificació és un problema, i vostès també se n'estan adonant. Hi ha un consens al respecte", ha dit Castells durant la seva intervenció, i ha reclamat "una contenció del creixement turístic". "El tema se'ns escapa de les mans", ha afegit, a més de remarcar que "el turisme crida molta mà d'obra" i que això accentua encara més el problema de l'habitatge.

Per la seva banda, la presidenta del Govern s'ha compromès a "trobar un espai de diàleg" per tractar el problema de la saturació turística. Quant a les dificultats per accedir a l'habitatge en una comunitat turística com les Balears, Prohens ha considerat que "seria un error fer un diagnòstic simple d'un problema greu, marcat per més d'un factor". "Cal una política de contenció i de pensar a mitjà i llarg termini sobre el model turístic", ha assenyalat la presidenta, qui ha repetit una idea que apareix insistentment en els seus arguments: que s'ha de "gestionar" aquesta situació. Ara bé, Prohens mai no explicita en què consisteix aquesta gestió. Durant la seva intervenció, la cap de l'Executiu ha carregat contra la moratòria de places que va aplicar el Pacte l'anterior legislatura: "Va arribar en temps de descompte, després d'haver creat 115.000 places en vuit anys".

Crítiques al Pacte

De fet, Prohens també ha acusat el Pacte d'haver donat "barra lliure" al lloguer turístic il·legal, que ha agreujat les dificultats dels illencs per accedir a un habitatge. El desequilibri entre l'oferta i la demanda –sense explicar-ne les causes– i la immigració laboral tensen el mercat de l'habitatge, un fenomen que, segons Prohens, també existeix a altres regions no turístiques, encara que no ha especificat a quines.

stats