Parlament
Política Parlament 07/11/2023

L'escola en català paga el preu de l'aprovació del sostre de despesa

Representants sindicals acudeixen al debat parlamentari, que s'ha centrat en la llengua

4 min
Antoni Costa aquest dimarts al ple del Parlament

Palma "No he aconseguit parlar del sostre de despesa". El portaveu del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Antoni Costa, ha lamentat aquest dimarts que el debat sobre el primer tràmit per tirar endavant els pressupostos al Parlament no s'hagi centrat en els números. Tots els grups han posat l'accent, en canvi, en el preu que ha posat Vox per aprovar-lo: la lliure elecció de llengua a les escoles. Cedir en les exigències de l'extrema dreta per afavorir un major ús del castellà a l'escola pública i concertada ha estat el cost per al Govern de poder dur endavant els comptes de la Comunitat. El PP i Vox han segellat la seva aliança en la votació a favor (amb 31 vots i 22 en contra) del mateix sostre de despesa de 6.365,5 milions d'euros que ara fa tres setmanes no va superar el debat parlamentari. Al costat dret de l'hemicicle, un grup de representants de diferents sindicats (IAU, UOB, STEI, Alternativa, UGT i CCOO) seien a pocs metres dels escons dels populars com un recordatori de la pugna amb el sector que ha desencadenat el pacte.

Vox va posar contra les portes el PP en exigir-li un pla detallat per aplicar la lliure elecció de llengua a les escoles si volia els seus vots a favor del sostre de despesa. Un moviment que va descol·locar els conservadors, que preferien ajornar al màxim possible el debat sobre el català a l'escola, conscients de les mobilitzacions massives que va generar l'aplicació del trilingüisme durant el mandat de José Ramón Bauzá. Encara que l'acord de governabilitat entre el PP i Vox establia l'aplicació de la lliure elecció de llengua a l'escola, els conservadors s'havien guardat durant les negociacions de posar terminis a la mesura, que per a l'extrema dreta és irrenunciable. Al voltant d'aquesta concreció s'ha desencadenat aquestes setmanes el torcebraç entre els dos partits, que divendres passat es va concloure amb un anunci del conseller d'Educació, Antoni Vera. A partir del curs vinent es podrà aplicar la lliure elecció de llengua a la primera infància (fins als vuit anys) "als centres on sigui possible". En el ple d'aquest dimarts, l'oposició ha demanat al conseller en què es concretava aquest incís establert en el comunicat de divendres passat, però no ha respost.

El ple, que va ser convocat de manera extraordinària per poder aprovar el sostre de despesa com abans millor, s'ha centrat, doncs, en el català a l'escola. El compromís assolit per Vera comporta, de facto, la segregació dels alumnes per llengua, encara que el PP s'oposa a aquest terme i parla de desdoblament. Tant el PSIB com MÉS per Mallorca i Més per Menorca han retret a l'Executiu aquesta separació per llengua. L'ecosobiranista Lluís Apesteguia ha defensat que la segregació sí que es durà a terme, encara que sigui amb un altre nom. "Ens volen vendre una moto, però no ens faran creure que la Mare de Déu nom Joana", ha dit: "Una vergonya és una vergonya". Per això ha mostrat un diccionari de sinònims a l'hemicicle, insistint que 'segregar' significa el mateix que 'separar' o 'desdoblar' els nins. Després que el vicepresident hagi assegurat que la Llei d'educació estableix que els infants puguin rebre l'ensenyament en la llengua materna en la primera infància, el diputat de Més per Menorca Josep Castells ha assegurat que aquest article no implica "separar els alumnes per llengua", com pretenen el PP i Vox: "Això no té res a veure amb el que diu la llei".

Representants sindicals aquest dimarts al Parlament

Al seu torn, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha lamentat que el Govern es negàs a trencar amb Vox, i ha assegurat que havien ofert a l'Executiu negociar també els pressupostos en conjunt: "Han rebutjat l'oportunitat". Així, ha defensat el seu vot contrari al sostre de despesa, en considerar que es vota "un xec en blanc": "El preu de vendre la pau educativa a canvi de tenir els comptes". "Volen unes Illes millors o només cerquen satisfer els deliris dels seus socis a canvi de conservar el poder?", ha qüestionat el socialista. Després que una pintada que diu 'Viva España' hagi aparegut aquest matí a la seu de l'STEI, Negueruela ha acusat Vox d'haver arengat els qui han atacat la façana. "Vox apunta des de les institucions, el PP justifica i blanqueja, i els ultres executen", ha etzibat, i ha carregat també contra les protestes davant la seu del PSOE a Madrid contra l'amnistia. Les seves paraules han motivat una queixa de Vox.

Vox apunta contra "l'imperialisme català"

Justament, la diputada de Vox Patricia de las Heras ha donat suport que s'envolti la seu del PSOE: "Estan en joc la democràcia i la convivència social". No només això, sinó que ella mateixa ha assegurat haver-se manifestat davant la seu del PSIB a Eivissa. "El seu líder vol posar fi a la unitat d'Espanya per un grapat de vots, no tenen vergonya", ha retret a Negueruela, en referència al president espanyol, Pedro Sánchez.

"Els espanyols no ens aturarem davant res, ni tan sols davant els seus atacs", ha assegurat De las Heras, que ha carregat contra "l'imperialisme català". "El PP i Vox tenim l'obligació moral i pàtria de combatre les fal·làcies d'aquest govern autocolpista", ha etzibat la diputada d'extrema dreta. "Senyories d'esquerres, de lliçons de pau social ni una", ha finalitzat: "Senyories del PP, avancem".

stats