Societat 07/11/2023

Vera adverteix Vox que l'aplicació de l'acord per a la segregació lingüística pertoca a Educació

El conseller també ha assegurat que el Govern "no vol fer els docents responsables de les decisions que pren"

4 min
El conseller d'Educació, Antoni Vera, al Parlament.

Palma"En lloc del consens han triat l'odi, la crispació, la segregació i anar contra la comunitat educativa". En aquests termes s'ha dirigit la diputada de MÉS per Mallorca, Maria Ramon, en preguntar al conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, si "el seu pla per aplicar la segregació lingüística és posar el punt de mira en els docents i traslladar tota la pressió damunt ells". El conseller ha tornat a protagonitzar aquest dimarts la sessió de control al Parlament, marcada per l'acord del PP i Vox sobre llengua a les escoles. Precisament, Vera ha dit al partit d'extrema dreta que l'aplicació de l'acord per la segregació lingüística pertoca a Educació.

El conseller ha fet una picada d'ull als professors: "A les Balears hi ha 18.000 docents, que per a nosaltres són cabdals, però no els volem fer responsables de les nostres decisions, perquè aquest Govern és valent". Cal recordar, però, que de la Mesa Sectorial d'aquest dilluns cap dels sindicats en va sortir content. De fet, tots ells varen mostrar el rebuig a la proposta lingüística de Vera. L'horabaixa, més de 30 entitats es varen reunir a Ca n'Alcover per preparar la resposta: "Som un front comú pel català", varen dir.

Aquest mateix dimarts, a més, la diputada del PSIB Amanda Fernández li ha exigit la dimissió per no haver escoltat, al seu entendre, la comunitat educativa. L'acord entre PP i Vox per desbloquejar l'aprovació del sostre de despesa s'estableix que, a partir del curs que ve, els pares puguin triar la llengua de la primera infància (que arriba fins als vuit anys) “als centres allà on sigui possible”, un fet que obre la porta a segregar els alumnes segons l’idioma que seleccionin. Així mateix, també s’iniciarà un pla pilot per a les etapes posteriors, al qual els centres de tots els nivells es podran acollir de manera voluntària. Vera va explicar que els que s’acullin al pla rebran més dotació econòmica i recursos humans, i els que no continuaran amb el model vigent. 

La diputada ha recordat al conseller que aquest dimarts dematí s'ha produït un "atac d'odi", contra la seu de l'STEI, en el qual han fet una pintada que diu "Viva España". El conseller no ha condemnat, ara per ara, l'atac i en la seva primera resposta ha defensat que l'acció del Govern "garantirà els drets de tota la comunitat educativa, dels alumnes i del professorat". Així mateix, ha invocat l'article 27 de la Constitució per justificar que les famílies i alumnes puguin participar en les decisions dels centres, un fet que es fa possible amb la segregació lingüística.

Torna el dato mata relato de Vera

Tot i això, Vera ha insistit a negar l'aplicació de la segregació per llengua en resposta a una pregunta el PSIB. Amb un refrany que ja s'ha convertit en característic de les respostes del conseller, "mi dato mató su relato", Vera ha acusat el socialista Carles Bona d'enganyar, ja que el Govern defensa el terme "desdoblament" per damunt de "segregació", malgrat que els estudiants hauran de ser separats sigui com sigui una vegada s'apliqui l'acord amb Vox que estableix la llibertat d'elecció de llengua dels pares.

El PSIB també ha demanat al conseller què significa que la segregació lingüística s'aplicarà als "centres on sigui possible". Vera no ha respost a la pregunta i s'ha limitat a dir que "es garantiran els drets de les famílies" i que es desplegarà l'acord" a través de les meses de negociació". La diputada socialista Sílvia Cano l'ha acusat de traslladar els seus "embolics amb Vox" a la comunitat educativa, als centres i a les famílies". L'acord amb l'extrema dreta, ha dit Cano, "és un polvorí que generar crispació, tensió i que enfrontarà les famílies i els docents".

Vera, per la seva banda, ha acusat Cano de desconèixer l'acord segellat amb Vox. La diputada, des del seu escó, li ha respost: "Jo i tothom, perquè no l'han fet públic". El conseller ha defensat que la Llei d'ensenyament i la Llei de normalització lingüística "reconeix el dret a triar la llengua en les primeres etapes educatives". En el mateix sentit, el portaveu del Govern, Antoni Costa, ha citat l'article 135 de la Llei d'educació, que estableix el dret dels alumnes a rebre el primer ensenyament en la seva llengua si és una de les oficials. "Això és segregació?", s'ha preguntat el vicepresident: "Per què estan en contra que els centres deixin triar els pares la primera llengua d'ensenyament?".

Advertència a Vox

Amb tot, el conseller Vera també ha llançat un advertiment als seus socis de Vox. Després que el diputat d'extrema dreta Agustín Buades li hagi dit que Vox serà "al seu costat", però també exigirà "el compliment d'allò signat", Vera ha remarcat que "només s'han acordat els fins" per aplicar la lliure elecció de llengua, i ha deixat clar que la seva aplicació pertoca a la Conselleria. "Ara toquen els mitjans, que són una realitat que hem de definir a través de la Conselleria d'Educació", ha dit.

Dard a la plantada de les entitats educatives

El passat divendres una trentena d'entitats en favor de la llengua catalana a l'educació varen plantar el conseller Vera en una reunió, després de conèixer que el PP ja havia tancat un acord per la lliure elecció de llengua amb Vox. Malgrat que el conseller no s'hi ha referit, sí que ho ha fet la consellera de Presidència, Antònia Estarellas, que els ha retret que no assistissin a una trobada que havien reclamat les mateixes entitats. "Quan una presidenta lleva tota la seva agenda, prepara una sala i en menys de cinc dies facilita una reunió, m'agradaria saber qui és que hauria de demanar perdó per no haver entrat", ha exposat.

stats