Negociacions per a la investidura a l'Estat

Qui hi ha al darrere de les manifestacions "per salvar Espanya"?

Vox s'ha sumat a les convocatòries, mentre que el PP se'n desmarca sense condemnar-les

3 min
Agents de Policia Nacional intervenen davant la seu del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid, durant una concentració de manifestants contraris a l'amnistia.

MadridLes protestes contra l'amnistia van a més. No només es multipliquen sinó que augmenta la crispació en les convocatòries atiades per la dreta i l'extrema dreta. Aquest dilluns al vespre, la tercera concentració davant la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid va acabar amb càrregues per dispersar els manifestants, que van tractar de superar el cordó policial que protegia la seu socialista amb actitud violenta. La convocatòria, difosa a través de les xarxes socials, la va promoure el moviment juvenil d'ultradreta 'Revuelta'. Vox hi va donar suport explícitament –a més d'altres partits de l'extrema dreta– fins al punt que el seu líder, Santiago Abascal, hi va assistir, tot i que va marxar abans dels disturbis. A Barcelona, davant la seu del PSC, també s'hi va veure Ignacio Garriga, el líder de Vox a Catalunya.

Manifestants de davant la seu del PSOE intentant superar el cordó policial

El PP, per contra, se n'ha desmarcat adduint que no és el seu model de protesta. Tanmateix, el partit tampoc ha condemnat les convocatòries. Fonts dels populars han remarcat que totes les protestes que promou el PP són "pacífiques" i "es desenvolupen d'una manera exemplar". El seu líder, Alberto Núñez Feijóo, marca perfil propi i n'ha convocat diumenge vinent a totes les capitals de província de l'Estat. Ara bé, les mateixes fonts han criticat que el govern espanyol va tractar de forma "injusta" els manifestants de Ferraz. "Va obligar els nostres agents a tractar les persones que eren al carrer com si fossin CDR. No ho eren", afirmen.

L'actuació policial ha generat crítiques. La Policia Nacional va carregar amb pilotes de goma i va emprar gasos lacrimògens. A la protesta, els concentrats reclamaven als agents que s'unissin a la "defensa de la nació" en lloc de protegir la seu socialista. A les xarxes socials es poden veure vídeos de manifestants lamentant que les forces de seguretat els hagin reprimit "per puto defensar Espanya". "Piolins, us haurien d'haver llançat al mar a Barcelona", deia un dels concentrats mentre detenien una persona. El balanç va ser d'almenys tres detinguts.

Abascal ha denunciat que es "gasegés" els manifestants i diversos sindicats policials també han expressat malestar per l'episodi. Tant JUPOL com la Unió Federal de Policia (UPF) han demanat el cessament del delegat del govern espanyol a Madrid, Francisco Martín. Des del Ministeri de l'Interior defensen l'actuació del cos. "No tolerarem que es posi en dubte la professionalitat i el bon nom dels agents. La Policia Nacional actua sempre en paràmetres de proporcionalitat per garantir la seguretat de tothom, i utilitza el material adequat a cada circumstància", sostenen fonts del ministeri que lidera Fernando Grande-Marlaska.

El PSOE defensa l'actuació policial

Des del PSOE denuncien "l'assetjament dels reaccionaris" a les seves seus. El líder socialista, Pedro Sánchez, va afirmar a X que "atacar les seus del PSOE és atacar la democràcia i a tots els que creuen en ella". Fonts del partit han lamentat, a més, la tebior del PP davant d'aquestes protestes. "No veiem suport a les forces i cossos de seguretat de l'Estat, que ahir gairebé veuen superada la seva línia i en risc la seva integritat física", afirmen. Segons Interior, dos agents van ser ferits lleus.

En la mateixa línia, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha demanat a Feijóo que "condemni amb rotunditat els atacs a les seus del PSOE". En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Rodríguez també ha defensat que el PP hauria "d'estar rebutjant les consignes i els símbols que s'hi van utilitzar". Alguns manifestants duien simbologia franquista i feien càntics reivindicant la dictadura.

Els convocants de les protestes ja han avisat que l'ofensiva contra l'amnistia i els pactes dels socialistes amb l'independentisme no s'acabarà aquí i han tornat a cridar a la protesta davant de Ferraz aquest dimarts al vespre. "Mobilització permanent", defensen a les xarxes.

stats