Parlament
Política Parlament 24/10/2023

L'esquerra ofereix a Prohens negociar el sostre de despesa si trenca amb Vox

El PSIB i MÉS mouen fitxa després de la fractura de la dreta, encara que el PP descarta, per ara, pactes alternatius

3 min
Iago Negueruela i Marga Prohens aquest migdia al Parlament

PalmaÉs un oferiment enverinat, perquè si fructificàs complicaria enormement la governabilitat al PP. Però és una mà estesa per intentar apartar Vox de l'equació. Tant el PSIB com MÉS per Mallorca i Més per Menorca han proposat a la presidenta Marga Prohens que obri negociacions amb ells per tirar endavant el sostre de despesa. La condició per seure a la taula seria, no obstant això, deixar estar la implantació de la lliure elecció de llengua a les escoles que propugna l'extrema dreta. Per tant, el requisit és deixar en paper mullat l'acord de governabilitat que la va dur a ser investida a canvi d'un acord puntual, però que permetria a l'Executiu desencallar la tramitació dels pressupostos.

El Govern no s'ho planteja. Fonts de l'Executiu insisteixen que exploraran totes les possibilitats de reconduir les relacions amb Vox, que s'ha plantat amb el tema de la llengua a les escoles i exigeix un calendari d'aplicació o mantindrà el vet als comptes. Ara com ara, doncs, els populars no es plantegen aliances alternatives. Especialment, assenyalen veus coneixedores, perquè negociar un suport puntual de l'esquerra al sostre de despesa trencaria l'acord amb Vox i forçaria l'Executiu a haver de negociar de bell nou totes i cadascuna de les seves polítiques.

Tot i això, el PSIB, MÉS per Mallorca i Més per Menorca, que en el ple de la setmana passada varen votar en contra del sostre de despesa del Govern, han apuntat algunes de les seves condicions aquest dimarts. Segons diverses fonts consultades, a més, ho han fet per separat, sense haver consensuat el moviment. El PSIB reclama al Govern de Prohens que recuperi l'impost de successions i donacions que va eliminar a l'estiu –una condició difícil d'acceptar per l'Executiu–, que es mantingui el transport públic gratuït i es dediquin recursos als treballadors i estudiants. Amb tot, el portaveu del grup parlamentari, Iago Negueruela, ha assegurat que no posen línies vermelles. "La setmana que ve es podria aprovar el sostre de despesa", ha insistit el socialista en declaracions als mitjans des del Parlament.

Per la seva banda, el portaveu del grup parlamentari MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha marcat un full de ruta estratègic basat en la cerca de consensos fins i tot amb el PP i el xoc frontal amb l'extrema dreta. "El cordó sanitari no pot recaure només a la dreta, l'ha d'assumir tothom", apunten fonts dels ecosobiranistes, que entenen que per exigir al PP que veti Vox cal facilitar, també, negociacions alternatives sobre polítiques concretes: "És un marc extraordinari". En aquest sentit, MÉS per Mallorca exigeix al PP que trenqui amb Vox i que no apliqui la segregació lingüística com a requisit. Així ho ha defensat Apesteguia en el ple d'aquest dimarts, en què ha retret a Prohens que el Govern afirmàs que no tenia més suports al marge dels de Vox, i ha insistit que hauria pogut comptar amb els quatre diputats de MÉS a canvi de "deixar de mercadejar amb la llengua". La presidenta ha respost acusant MÉS de fer aquest oferiment "de cara a la galeria": "Quan el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, el crida a files, vostè fa el que li diuen que faci, i vota el que li diuen que voti".

Prohens es referia al fet que MÉS per Mallorca es plantejava votar a favor del sostre de despesa en el ple del passat dimarts, quan encara no s'havia produït el xoc amb Vox. "En aquell moment, el nostre suport no implicava validar el sostre de despesa, sinó que comptàvem que ja tenien els suports assegurats", exposen veus del partit. Sigui com sigui, finalment MÉS per Mallorca va decidir-se pel 'no'. "No podem facilitar que aprovin un sostre de despesa per després entrar a negociar els pressupostos amb l'extrema dreta", assenyalen les mateixes veus.

Per la seva banda, MÉS per Menorca, encara que només té dos diputats, també s'ha obert a negociar amb el PP a canvi que renunciï al que li demana Vox: "Cal impedir aquesta bogeria", defensen fonts de la formació. Tot i que les mateixes fonts consideren complicat que una negociació prosperi, l'oferiment serveix, almenys, per "remarcar que el PP no necessita tant Vox com diu", apunten les mateixes fonts. El diputat Josep Castells ho ha expressat així al ple. "Brindo els vots de MÉS per Menorca per aprovar el sostre de despesa", ha dit a Prohens: "Renunciï al model educatiu segregador".

stats