ERROR 403
Opinió 22/11/2019

Son Sardina i la invasió dels lladres de cossos

Enric Borràs
2 min

DirectorA la pel·lícula 'Invasion of the Body Snatchers' ('La invasió dels lladres de cossos') –l’original, per favor, la dels anys cinquanta– una sèrie d’entitats alienígenes arriben a la terra per adormir els humans i, mentre estan anestesiats, fer-ne còpies amb uns capolls vegetals gegants i matar-los i substituir-los un a un. És una invasió silenciosa, discreta, que si passàs de veres i no en un producte de Hollywood implicaria, segur, la fi de la humanitat. Me l’ha feta recordar el cas del fons d’inversió nord-americà Lone Star que pretén desallotjar el casal i la biblioteca de Son Sardina.

Aquesta estratègia de la invasió silenciosa és la mateixa que estan seguint els fons d’inversió. Va caldre gratar un poc per saber qui hi havia darrere de la propietat dels baixos de Son Sardina, amagada darrere d’una empresa gestora, que al seu torn actuava en nom d’una altra empresa propietat en un 80% de Lone Star i en un 20% de Bankia –a poc a poc els fons d’inversió s’han anat quedant bona part dels negocis immobiliaris dels bancs, sense deixar de comprar per altres vies–. Ni tan sols sabem quin percentatge del total de locals i d’habitatges de les Balears estan en mans dels fons d’inversió. Sabem que han comprat com a mínim 14 hotels a les Balears, i que Blackstone, per exemple, és el principal inversor immobiliari d’Espanya.

El cas és que aquesta mena de negocis tan sols cerca una sola cosa: beneficis ràpids. Si continuen invertint aquí és perquè preveuen que els preus del totxo continuaran pujant una bona temporada. I si cal empènyer-los, ja ho faran. Mentre s’escampin amb impunitat no importa que les administracions facin tants habitatges protegits com vulguin, els preus no aturaran d’enfilar-se.

stats