Societat 21/11/2019

L'agressiu fons d'inversió Lone Star pretén desnonar el casal de barri i la biblioteca de Son Sardina

La immobiliària propietària dels equipaments socioculturals, Gramina, pertany en un 80% a Lone Star i en un 20% a Bankia

Alba Tarragó
3 min
Imatge del casal de barri de Son Sardina

PalmaGramina Homes és el nom de la immobiliària que el juny de 2019 va adquirir tant el casal de barri com la biblioteca de Son Sardina i que ara es troba darrere el seu desnonament. Aquesta empresa és propietat en un 80% de Lone Star, un fons d'inversió nord-americà que s'ha dedicat en els darrers anys a comprar actius immobiliaris de diferents bancs espanyols, com CaixaBank i Bankia. Aquest darrer encara manté un 20% de participació a Gramina Homes actualment.

Els veïns de Son Sardina van ser notificats fa un mes que el proper 27 de desembre haurien de desocupar els equipaments socioculturals del barri. Amb l'objectiu de paralitzar l'ordre de desnonament, l'Associació de Veïns i el Grup de Joves de Son Sardina van emetre un comunicat aquest dilluns instant l'Ajuntament a actuar-hi i van iniciar una recollida de firmes físiques i a través de la plataforma Change.org. Entre les dues, la seva petició de mantenir els espais municipals oberts ha aconseguit el suport de quasi 2.000 persones.

Segons va assegurar aquest dimecres el portaveu de l'equip de govern de Cort, Alberto Jarabo, l'empresa titular del local on s'ubiquen els equipaments –Gramina Homes– desconeixia totalment l'ús que se li estava donant i ara està actuant com a intermediària per arribar a un acord amb el fons immobiliari que la controla. Tot i que des del Consistori es neguen a donar-ne més detalls, fonts internes de Bankia afirmen que Lone Star ostenta la major part d'aquesta empresa.

Imatge difosa a les xarxes socials

Aquest fons d'inversió nord-americà té presència arreu del món, amb seus a capitals com ara Tòquio, Sao Paulo, Sidney, Singapur i París. Va potenciar la seva incursió al mercat espanyol al juny 2018 amb la compra d'actius immobiliaris coneguts com a "improductius" de CaixaBank, valorats en 7.000 milions d'euros. Aquesta operació incloïa també la gestora immobiliària del grup català, Servihabitat, que ha passat de manera íntegra a mans de Lone Star. Amb aquest acord, el banc passava a mantenir només la seva cartera immobiliària de lloguer i aquells immobles adquirits després del 31 d'octubre de 2017.

La venda d'aquesta mena d'actius anomenats tòxics –perquè són de baixa qualitat o d'elevat risc i el seu valor comptable és més alt que el preu del mercat i, per tant, és difícil de vendre– ha esdevingut una pràctica estesa al sector. Des de l'any passat, diferents fons d'inversió han mostrat interès també en els saldos dubtosos de bancs com Sabadell i BBVA.

Però el periple de Lone Star Funds a Espanya també va més enllà. Al desembre de 2018 Bankia va vendre al fons nord-americà una cartera immobiliària de 3.070 milions d'euros d'aquests actius. El banc va complir així amb el seu objectiu, que era reduir amb 6.000 milions els seus saldos improductius, tal com exigia el Banc Central Europeu. Va ser en aquest moment quan es va acordar la compra de Gramina Homes, actual titular del casal de barri i biblioteca de Son Sardina.

Quatre anys abans d'aquesta transacció, la companyia estatunidenca va arribar a un acord per comprar a Kutxabank el 50% dels seus fons immobiliaris a través de la promotora Neinor Homes. Només amb aquesta operació, Lone Star va desemborsar 930 milions d'euros per després col·locar en borsa el 60% de la nova Nenoir. La seva operació de sortida va culminar el gener de 2018 amb la venda de, pràcticament, el 100% de les accions de la companyia.

stats