ERROR 403
Opinió 06/09/2019

Si es remenen els fems, que no sigui a mitges

Enric Borràs
2 min

DirectorQue cada pic que plou es prohibeixi el bany a les platges de Palma i s’hissi la bandera vermella es fa només des de la legislatura passada. Però com a mínim des del 2003 se sap que quan plou prou els fems del clavegueram acaben a la mar. La diferència és que abans que la regidora ecosobiranista Neus Truyol presidís Emaya no s’actuava per prevenir els banyistes. Es feia com l’estruç, que amaga el cap sota terra quan té por.

Ara s’avisa i les banderes vermelles i els comunicats de Cort han fet visible un problema que s’arrossega des de fa més de dues dècades. Prou visible perquè l’hagin dut als jutjats apuntant, precisament, contra qui no l’ha amagat, contra Truyol, que va posar en marxa obres per reduir els vessaments d’aigües fecals mentre l’Estat continua sense pagar l’ampliació pendent de la depuradora de Palma.

No és cap mala idea que el sistema judicial investigui, que remeni els fems de la política que han permès aquests vessaments. És més: és el que ha de fer. Però si ho fa, que no es quedi a mitges. Si és cert, com va explicar Truyol divendres a aquest diari, que la instrucció del cas només se centra en la legislatura passada, la justícia cometria una (altra) injustícia. Oblidaria els més de mil vessaments registrats entre 2003 i 2014. Ignoraria la negligència en les decisions d’equips de govern de molts colors que, a Cort i als governs balear i espanyol, no varen actuar per aturar els vessaments, o que fins i tot varen moure fitxa per impedir que s’actuàs.

Aquest cas no es pot investigar sense fer-ho a fons, sense entendre des de quan passa i per què, sense analitzar les hipoteques, en forma de males decisions, que s’han acumulat durant dècades a l’esquena de qui alguns cínics s’atreveixen a assenyalar.

stats