02/09/2021

La premsa de Madrid passa de puntetes per les paraules del Papa

2 min
El papa Francesc, en una imatge d'arxiu

BarcelonaQualsevol observador de l'actualitat política espanyola podia comprovar aquest dimecres que les paraules del papa Francesc sobre Catalunya i la necessitat d'Espanya de reconciliar-se amb el seu passat eren una càrrega de profunditat contra el que Francesc-Marc Álvaro qualifica a La Vanguardia de "relat oficial sobre la Transició espanyola". Per això sorprèn la poca cobertura que els diaris editats a Madrid han donat al missatge de qui és el principal líder religiós del catolicisme i, per tant, també de l'Església espanyola, tan aficionada a intervenir en els debats públics. I així resulta que la cadena Cope entrevista Francesc i només els diaris catalans (excepte El Periódico) ho destaquen a la portada.

Però la cosa no s'acaba aquí. El diari El País li dedica una ridícula columna a la pàgina 23 on el titular és per a l'eutanàsia i en tot el text no se cita ni el tema català (el Papa es va referir amb naturalitat a precedents com el de Kosovo) ni, atenció, a la frase en què instava Espanya a reconciliar-se amb el seu passat. Simplement em resulta incomprensible des d'un punt de vista periodístic que el principal diari progressista espanyol, i que ha fet bandera de la memòria històrica, no reculli ni tan sols per dins aquestes paraules.

L'altre gran diari de Madrid, El Mundo, ho recull a les pàgines de comunicació (?) amb un titular també sorprenent: "No sé d'on treuen que pretenia presentar la renúncia". En el text, el redactor recull la frase en qüestió però, perquè el lector no tingui un disgust, afirma que el pontífex "es va mostrar crític amb el secessionisme català". De veritat? Quina entrevista ha sentit aquest senyor? Almenys en aquest diari Arcadi Espada ho té molt clar i acusa el Papa de patir una "equidistant incapacitat per reconèixer de quina part estava la democràcia en el conflicte català" i de ser un "profund reaccionari d'esquerres". Amén.

stats