13/07/2022

La premsa i el gir a l'esquerra de Sánchez

2 min
pedro Sánchez aplaudit avui al Congrés dels Diputats, a Madrid

BarcelonaHi ha consens absolut a la premsa madrilenya i a la catalana sobre el que va passar ahir al Congrés: Pedro Sánchez va virar a l'esquerra en un intent de recuperar la iniciativa política. Ara bé, aquest gir es pot veure de moltes maneres. La premsa conservadora evita la paraula "esquerra" o "progressista" i opten per subratllar que Sánchez s'acosta a Podem. "Sánchez es lliga a Podem fins al final", titula l'Abc. "Sánchez arrabassa el seu paper a Podem: impost a l'Íbex i més subvencions", proclama El Mundo en primera pàgina. La Razón no parla de Podem, però fa una lectura similar: "Sánchez vol guanyar vida política amb un discurs contra els poderosos". A l'altra banda de la ratlla, El País prefereix parlar del més neutre "progressisme" que de la més clàssica "esquerra": "Sánchez impulsa l'agenda progressista amb impostos a energètiques i banca".

I la premsa catalana? Aquí no hi ha tantes manies a l'hora de parlar d'esquerres o dretes. La Vanguardia i l'ARA coincideixen: "Sánchez gira a l'esquerra", mentre que El Punt Avui canvia només el verb però introdueix un matís interessant: "Sánchez torna a l'esquerra". Per la seva banda, El Periódico opta per fer dos titulars, un de social i un de polític. El social és "Més ajudes, més impostos", i el polític, on marca distàncies, "Sánchez ven un gir a l'esquerra i Feijóo el titlla de projecte esgotat" (tot i que el gallec no va parlar ahir).

Un darrer apunt: un mateix titular, lletra a lletra, pot adquirir significats diferents en funció del marc referencial de cada diari. En altres paraules, no significa el mateix "gir a l'esquerra" a la portada de La Vanguardia que a la de l'ARA. Oi que m'entenen?

stats