30/12/2021

Un pensament el 2022

2 min

Si hi havia una aposta que no es pagava gaire era la que deia que després de concedir els indults Pedro Sánchez s’ajauria a descansar i no hi hauria més negociació amb Catalunya. Estava cantat i, per tant, a ningú no li pot sorprendre que li preguntessin per la taula de diàleg i Sánchez contestés fent un Rajoy: “Treballem en el que importa a la ciutadania, que és la sisena onada, i consolidem la recuperació econòmica al país”.

Comprovem a continuació com estan els temes que importen a la ciutadania i la sisena onada: ¿com anem de subministrament de tests d’antígens? ¿A quin preu els estem pagant aquí i a quin preu s’estan pagant en altres països (si és que no els dona la sanitat pública)? ¿D’ajudes econòmiques als sectors que han de tancar per evitar contagis se’n sap alguna cosa?

El preu de la llum importa bastant a la ciutadania. S’ha quadruplicat en sis mesos, i l’hàbil rebaixa d’impostos pensada perquè la factura no piqués tant ha significat deixar de recaptar 4.800 milions d’euros. A conseqüència de la llum, la inflació també va molt bé, senyora baronessa: Espanya tanca el 2021 amb la inflació més alta des del 1992.

De la pluja de milions dels fons europeus no se’n tenen notícies, i si alguna previsió fan a la UE és que Espanya serà el país que més trigarà a recuperar el PIB als nivells d’abans de la gran caiguda de la pandèmia. I això passarà cap a la tardor del 2023.

Davant de tot el que ha passat a Catalunya, contestar que hi ha coses més urgents no és acceptable. Arreu del món els governs han de fer front a crisis simultànies. Però si a sobre els problemes que “interessen a la ciutadania” van pel pedregar, que el president espanyol no s’ho posi més difícil amb somriures i medalles que no van enlloc. Després de sentir Sánchez, el Govern haurà de fer un pensament el 2022.

stats