26/11/2021

Més enllà de triar noms per a les cadires

2 min

Aquest cap de setmana és cabdal per al futur de dos dels tres partits del Govern, el PSIB i MÉS. D’entrada, es pot pensar que només és una qüestió interna de com es modulen els poders entre les famílies, especialment per als ecosobiranistes. Aquests conclaves són molt més rellevants del que sembla a simple vista i del que volen fer veure amb posades en escena com si només fos un megaespectacle per seguir per televisió, en aquest cas sobretot per al PSIB, que al final ha quedat sense la gran estrella convidada: Pedro Sánchez.

Les dues formacions han de triar les seves executives. Això no es limita a escollir noms i repartir càrrecs, sinó que suposa filar prim perquè són les persones que marcaran el rumb amb vista a les eleccions vinents. Seran els encarregats de dibuixar la campanya electoral i l’estratègia a seguir fins a les urnes. Mai s’han guanyat eleccions només amb una bona campanya, però sí que se n’han perdudes per errar la tàctica.

El PSIB i MÉS parteixen de punts de sortida molt diferents. Els socialistes viuen un moment dolç com mai havien gaudit a les Illes. Ningú tus a Francina Armengol. El seu lideratge és sòlid com el ferro, com el mur que ha aconseguit crear al seu voltant amb una guàrdia pretoriana que li atura tots els cops. D’entrada, no hi haurà colzades per anar a llistes ni res semblant o, com a mínim, es farà de manera sigil·losa.

A MÉS, no sembla tot tan platònic o, com a mínim, silenciós, si bé s’ha de reconèixer que han resolt la papereta del lideratge sense armar els rebomboris tradicionals. El candidat al Parlament, Lluís Apesteguia, serà el coordinador i de dos, el guanyador al Consell, Jaume Alzamora. A més, a la permanent de l’Executiva hi seran presents totes les sensibilitats del partit. Aquesta direcció haurà de fer malabarismes per no trepitjar cap call, sobretot quan s’hagin de triar les llistes electorals, que ja no es tornaran a elegir per primàries. Serà quan Apesteguia demostri el seu do de lideratge i si ha sabut triar bé els companys de viatge.

stats