BOTAFOC
Opinió 20/05/2017

Lola

i
Rafel Gallego
3 min
Lola

Raquel Riba Rossy, ‘mare’ de Lola Vendetta, presentà llibre a Palma: 'Más vale Lola que mal acompañada'. Dibuixos, impressionants, i uns quants textos. Missatge i educació, eficaç, contra el patriarcat. Feminisme il·lustrat, sense complexos, directe a la línia de flotació del masclisme, i també reivindicació de la llibertat individual, com a base d’una consciència col·lectiva i necessària. Filosofia de lema i katana, a força de proclames i pensaments condensats, (r)evolucionària.

La quotidianitat en conjunció amb l’èpica que du implícit ser dona en un món de gestos permanents, subtils, obscens, que es destil·len amb prefixos ('micro' o 'macro', depenent de la gravetat). Un antídot contra la naftalina. Una troballa.

Guanyi qui guanyi les primàries d’avui al PSOE, fa la sensació que estam davant un partit a la deriva. Recorda Emilio Alonso, històrica ment lúcida del partit, que la sotsobra ha amenaçat la formació en diverses ocasions durant les últimes dècades, però també ho és que mai no s’havia donat una conjunció de factors tan adversa. Resultats electorals pèssims, dispersió d’idees i de missatge, discursos contraposats i contradictoris i, el que per un partit tradicional és més greu, manca de lideratge clar. La militància ha de triar entre la inconsistència i la frivolitat de Pedro Sánchez i una Susana Díaz que rivalitza amb Albert Rivera per qui és més de dretes. Els altres punts febles de la presidenta andalusa són molt evidents, i recordar-los aquí ocuparia massa paper. Per conèixer l’abast de la mediocritat de Sánchez, podem recordar el míting que va oferir a Palma en plena campanya interna, el mes d’abril passat. L’aspirant –que havia pactat 200 punts per governar amb Ciutadans i que ara diu que connecta amb el 15-M– es va encarregar d’apartar tota la direcció del PSIB per entrar tota sola a l’acte; no fos que Francina Armengol, per exemple, li fes ombra. De tot el que va dir Díaz en el debat a tres de dilluns, l’únic aprofitable va ser allò de “Pedro, tu problema no soy yo, tu problema eres tú mismo”.

Els premis del GOB d’enguany demostren que sempre trobarem entitats que s’esforcin més que Biel Barceló (nominat al guardó de Ciment) a l’hora de fer de les Illes un lloc menys habitable. De tota manera, els premis Alzina suposen una clatellada de consideració per a la Conselleria de Turisme. Entre els premiats, dos dels col·lectius més crítics amb la gestió del vicepresident: Ciutat per a qui l’habita, per les propostes confuses i tèbies del Govern sobre el lloguer turístic, i Terraferida, per la manca de política, en general, i les seves conseqüències.

Avui és el darrer dia, de moment, per veure 'He vist balenes...', l’obra de La Impaciència sobre la novel·la gràfica de Javier de Isusi. Imprescindible.

PD: Expedients incomplets, informes, contrainformes... la dilació com a estratègia. Massa vista. Els funcionaris del Consell de Mallorca, i un en especial, es deuen xapar de riure. El conseller de MÉS Lluís Apesteguía assegura que allò que no farà la institució és protegir una pedra feixista. Després el mort tornarà a passar a l’Ajuntament. #SaFaixinaSíQueTomba

El llibre

Más vale lola que mal acompañada
Lola

La idea de 'Más vale Lola que mal acompañada' (Lumen) sorgeix d’una experiència desagradable que va viure Raquel Riba Rossy al metro de Barcelona. De la ràbia i la impotència varen néixer els textos i dibuixos que serveixen de catarsi i alhora d’eina intel·lectual per a totes les dones que pateixen cada dia el masclisme en tots els seus vessants, vestit de múltiples maneres. La protagonista, lliure i emancipada, és, en part, l’alter ego de l’autora, però també una veu col·lectiva, un crit en contra dels cànons, els codis, les regles, les imposicions i els prejudicis del patriarcat.

stats