Opinió 07/01/2020

La dreta estatal ha d'aprendre de la balear

Enric Borràs
2 min

PalmaNo. Els diputats de Bildu no són assassins, ni terroristes. I els de les formacions independentistes catalanes tampoc són colpistes. Els hereus ideològics del colpisme són, precisament, els qui els han atacat al Congrés amb aquesta paraula. Amb el govern de coalició del PSOE i Podem tampoc no arribaran els quatre genets de l'Apocalipsi. De fet, és probable que tot continuï més o menys com fins ara: serà difícil que aconsegueixi els suports necessaris per afrontar canvis profunds, per molt que siguin necessaris, com la reforma de la Constitució i la del sistema judicial.

Però congressistes del PP, Vox i Cs han decidit esgargamellar-se com turistes passats de voltes a Magaluf. Tot, perquè no governaran i ho farà una coalició de centreesquerra. La presidenta del Congrés, Maritxell Batet, quantes vegades ha hagut de recordar aquests dies durant el debat d'investidura que calia respectar la llibertat d'expressió? És evident que, històricament, aquest no és el dret preferit de la dreta espanyola, però per molts crits que facin i insults que llancin no aconseguiran derogar-lo. I mantenir aquest to crispat només servirà perquè els ciutadans els vegin cada vegada més com tres cares de la mateixa moneda.

Pablo Casado, Santiago Abascal i Inés Arrimadas farien bé d'agafar de professors particulars Biel Company, Jorge Campos i Marc Pérez-Ribas. No sembla que els hagin de poder ensenyar com guanyar unes eleccions, però si estan atents, prenen apunts i beuen un poc de til·la, podran aprendre que no passa res si el dirigent d'un partit de dretes fa oposició a un govern de coalició de centreesquerra. La sortida del Tamayazo ha fallat però no s'acaba el món i els illencs han demostrat que es pot fer la contra d'una manera un poc més civilitzada.

Ara, caldrà que Casado i Arrimadas deixin de copiar Abascal.

stats