25/03/2022

Què és això del benestar de les generacions futures?

3 min

Aquestes setmanes hem arrencat la campanya de recollida de signatures que ha d’acompanyar la proposta d’Iniciativa Legislativa Popular de Benestar de les Generacions Presents i Futures que hem presentat al Parlament.

Una campanya amb la qual reprenem el contacte al carrer, amb els col·lectius i entitats d’arreu del territori. Amb els quals es generen espais de trobada, conversa, diàleg i propostes. Amb els quals compartim dubtes, incerteses i esperances dedicant-nos un espai i un temps compartits per teixir complicitats i imaginar (im)possibles, ara més necessaris que mai. Per què una Iniciativa Legislativa Popular? Què és això del benestar de les generacions futures? Com es traduirà?

La idea d’aquesta proposta legislativa parteix de més de dos anys de feina col·lectiva per apuntar de quina manera podíem generar una proposta que ajuntàs les diverses i diferents inquietuds que ara mateix ens travessen a tots com a individus, però no només això. També com a societat, com a col·lectius i als espais organitzats. En quin moment es troben els moviments socials a les nostres illes, quina és la capacitat de mobilització, quin és el grau d’acceptació o rebuig de la realitat imposada. Quin paper juga la incidència política, l’articulació de les alternatives, les respostes de denúncia o les complicitats. On situam la crisi de les cures. On situam les complexitats globals. Com resistim i reconfiguram els escenaris futurs des d’aquest petit tros des del territori i les vides que habitam.

La idea sorgeix amb les ganes de reprendre carrer i contacte, amb una proposta que generi esperança i il·lusió en un context desesperançador. De la voluntat i necessitat de pensar una proposta col·lectiva que ens obligui a mirar més enllà de la immediatesa, del curt termini. I no mirar-hi des de la perspectiva del col·lapse que vendrà, sinó des de la perspectiva de creure en la capacitat i possibilitat de poder incidir en com volem que sigui aquest demà, tot i les circumstàncies. I des de la consciència que allò que es faci avui condicionarà –i volem que ho faci positivament– com es pugui viure aquí en el demà. D’aquí, la descoberta de Gal·les i de la seva Llei de benestar de les generacions futures aprovada el 2015. Gal·les té clar que són molts els desafiaments globals i locals i que cal enfocar les polítiques d’avui amb la mirada posada en el demà. Vàrem considerar aquesta llei inspiradora i ens posàrem a redactar una proposta aterrada al nostre context, territorial, social i institucional, tenint com a precedents la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes i la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica. Conscients que introduíem un nou concepte (el de justícia intergeneracional), una nova mirada transversal i des de la perspectiva ecosocial, i un nou marc temporal, el llarg termini, per a la presa de decisions polítiques.

Per això, la nostra proposta planteja al Parlament una llei d’acord amb la qual cada normativa, pla o programa polític que s’aprovi avui avaluï quins impactes tendrà sobre el benestar de les generacions futures analitzant, per exemple, com incidirà en la disponibilitat de recursos en el futur (per exemple, recursos hídrics); com afectarà la disponibilitat de sòl fèrtil; com afectarà la capacitat d’adaptació als escenaris de canvi climàtic en el nostre context insular; com afectarà la biodiversitat; quins impactes tendrà des del punt de vista de justícia social, migració, infància i joventut; com condicionarà el metabolisme territorial; com afectarà el dret a un medi ambient sa, a un entorn saludable, a les oportunitats laborals i en termes de formació, etc. En resum, volem saber com afectarà la vida de les persones i el medi ambient l’impuls de tots aquells projectes que, per la seva magnitud, poden condicionar de manera determinant l’entorn i la justícia social.

Perquè això sigui possible, hem llançat la campanya ‘Avui per demà: on he de signar?’. L’objectiu és que, abans del 23 de juny, siguem moltes les persones que, amb la nostra signatura, facem un clam per exigir que la voluntat de preservar unes condicions de vida dignes a les generacions que ens succeiran –tot i els escenaris complexos que ja són inevitables– sigui una voluntat comuna i ineludible en l’exercici polític i la presa de decisions. Cal que hi siguem totes i tots. Que ningú se’n quedi al marge. #AvuiPerDemà

Margalida Ramis és activista ecologista i portaveu del GOB

stats