Bàsquet - Copa del Món
Esports 08/09/2023

Pesic no estava jubilat: l'última heroïcitat d'un entrenador sense data de caducitat

El tècnic de 74 anys condueix Sèrbia a la final del Mundial de bàsquet

2 min
Celebració d'Svetislav Pesic després de classificar-se per jugar la final del Mundial

BarcelonaTé 74 anys i es podria confondre fàcilment amb un jubilat que estiueja a Benidorm, però Svetislav Pesic és un dels millors entrenadors del món. Després d'una victòria impressionant contra el Canadà, l'entrenador serbi ha liderat la selecció del seu país fins a la final del Mundial de bàsquet amb una estratègia molt eficaç. Tot i tenir les baixes de Jokic i Micic, haver descartat Teososic i Nedovic i no poder comptar amb Simanic, que va ser operat d'urgència i va perdre un ronyó, el tècnic s'ha convertit en un dels grans protagonistes del torneig.

Sèrbia ha superat el Canadà (95-86) i aquest diumenge es jugarà la medalla d'or contra Alemanya, que ha donat la gran sorpresa i ha deixat els Estats Units sense final (111-113). La defensa contra Shai Gilgeous-Alexander i l'actuació de jugadors com Bogdan Bogdanovic (23 punts, 4 rebots i 3 assistències) o Nikola Milutinov han tingut una incidència decisiva.

Triomf contra Lituània

Pesic va reconèixer no haver vist el partit en què Lituània va superar els Estats Units. "No tenim temps de veure tots els partits", es va excusar. Tot i això, ha trobat la fórmula perfecta per desactivar l'encert dels lituans des de la línia de tres punts. "És una gran victòria, una victòria important. Sobretot perquè s'ha aconseguit contra un gran equip, com Lituània. S'han fet respectar, han jugat un torneig excel·lent i no només perquè van guanyar els Estats Units", va analitzar l'exentrenador del Barça.

Svetislav Pesic, sempre expressiu

Les dificultats que s'ha vist obligat a superar Pesic durant el Mundial han estat majúscules. "Va ser molt difícil preparar el partit per trobar l'energia, la concentració i la defensa que vam demostrar. Si jugues l'Eurolliga o una competició domèstica, tens tres o quatre dies per recuperar-te i tenir energia i concentració en defensa. Jugant cada dos dies és molt complicat. Des del primer dia, el nostre lema ha estat: “Tots per un i un per tots”. I en una situació en què no jugues com vols jugar, necessites ser un equip. Si analitzes com és un equip, t'has de fixar en com defensa. Si defenses com defensem, som un equip".

Els vestidors dels equips d’elit estan carregats de rutines i manies. Cada jugador s’hi aferra per combatre la pressió i entrar al partit amb una bona concentració. La majoria són innegociables. Menys conegudes són les peculiaritats dels tècnics. A Svetislav Pesic, per exemple, li agrada prendre’s dos cafès abans de cada entrenament. “El cafè m’ajuda a concentrar-me i abans de cada entrenament me’n prenc dos. Si tenim dues sessions, me’n prenc quatre. Després dels àpats, en canvi, no bec cafè, prefereixo un poliol”.

Criticat durant moltes fases de la seva trajectòria per la rigidesa dels seus mètodes, Pesic té molt clar el camí cap a l'èxit. "La vida no comença amb improvisació i creativitat, sinó amb normes. Primer has d’acceptar i aprendre les normes. Si no, és un caos. Hi ha jugadors que intenten crear situacions sense arguments perquè no tenen qualitat. El joc lliure no existeix. El bàsquet té les seves normes. És un joc d’equip en què al final decideixen les decisions dels jugadors. No tothom pot saltar-se les normes, has de tenir qualitat".

stats