RCD Espanyol
Esports 04/06/2023

L’Espanyol s’acomiada de Primera mostrant dol per la falta de justícia esportiva

Els jugadors blanc-i-blaus van renunciar a disputar el primer minut de joc davant d'un Almeria que aconsegueix la permanència

2 min
Els jugadors de l'Espanyol i de l'Almeria han renunciat a jugar el primer minut de joc
  • FITXA TÈCNICA DEL PARTIT
  • Espanyol: Joan García; Pierre-Gabriel (Óscar Gil, 63’), Calero (Simo, 46’), César Montes, Brian Oliván; Expósito (Keidi Bare, 60’), Darder (Koleosho, 63’), Denis Suárez; Melamed (Vinicius Souza, 78’), Braithwaite i Puado. Entrenador: Luis García.
  • Almeria: Fernando; Pozo, Ely, Babic, Centelles (Akieme, 75’); Melero (Portillo, 64’), Samu (Dyego Sousa, 75’), Robertone; Lazaro (De la Hoz, 64’), El Bilal (Ramazani, 83’) i Embarba. Entrenador: Joan Francesc Ferrer ‘Rubi’
  • Gols: 0-1 El Bilal (10’), 1-1 Puado (13’), 2-1 Pierre-Gabriel (49’), Embarba (59’), Koleosho (73’), Embarba, de penal (88’).
  • Àrbitre: Soto Grado (Comitè de la Rioja).
  • Targetes grogues: Oliván (30’), César Montes (41’), Ramazzani (87’).
  • Targetes vermelles: cap.
  • Estadi: RCDE Stadium, 14.213 espectadors.

L’Espanyol va acomiadar-se de Primera amb un empat (3-3) que salva l’Almeria de Rubi i envia a Segona el Valladolid en un partit marcat pel contundent missatge contra els arbitratges que ha patit al llarg d’aquesta temporada i que li van impedir arribar a l’última jornada amb opcions de lluitar per la permanència. La protesta va materialitzar-se en banderes, pancartes, un llançament massiu de pilotes, xiulets i, per sobre de tot, un gest significatiu i inèdit a la Lliga que farà la volta al món: la plantada dels jugadors, que van renunciar a disputar el primer minut de joc.

Quan Soto Grado va xiular l’inici del partit, Braithwaite va fer el servei inicial i va passar la pilota a Joan García. Els jugadors de l’Espanyol i els de l’Almeria van quedar-se immòbils, com havien pactat abans del partit. Des de la grada, mentre l’afició aplaudia la protesta, alguns espectadors van llançar desenes de pilotes de tenis sobre la gespa que els aplegapilotes van encarregar-se de recollir. Aquesta acció va repetir-se al minut 23 i al minut 35, cosa que va obligar l'àrbitre a aturar uns segons el partit. Els jugadors havien sortit a la gespa amb samarretes negres, com també van fer molts espectadors. Al gol Cornellà van exhibir una pancarta amb el missatge "Si no hi ha justícia per a l’Espanyol, que no hi hagi pau per als corruptes". El club també en va mostrar una altra: “De dol per la justícia esportiva". L'afició també va protestar fent servir centenars de xiulets.

Diversos espectadors també van mostrar banderes de Taiwan i el Tibet, territoris que mantenen disputes amb la Xina continental, com a forma de protesta contra Rastar Group. Els càntics contra el president i el consell d'administració es van sentir especialment a la prèvia del partit, en una manifestació convocada davant de l'estadi i on també es va assenyalar Javier Tebas, president de la Lliga, i Jaume Roures, president de Mediapro (empresa encarregada de la realització de les imatges que utilitza el VAR), com a altres responsables dels arbitratges que ha patit el club. L'Espanyol ha baixat a Segona, però va evidenciar que, socialment, segueix sent un equip molt viu.

Pel que fa al partit, l’Espanyol va competir de valent tot i no tenir res en joc davant un Almeria a qui li valia l’empat per salvar-se matemàticament. Els de Rubi van avançar-se ben aviat amb un gol de cap d’El Bilal, però Puado va empatar immediatament després, gol que va celebrar picant-se l’escut i mostrant el seu compromís. El barceloní serà un dels principals actius de l’Espanyol a Segona. Els seus gols han d’ajudar a suplir els que no farà Joselu, que, molt probablement, marxarà cedit al Reial Madrid. Luis García va deixar-lo a la banqueta contra l’Almeria, fet que no va estalviar-li una sonora esbroncada de l’afició, molesta amb el fet que el seu futur, probablement, estigui lluny de Cornellà-El Prat. Tot i no jugar, Joselu ha finalitzat la temporada sent el Zarra en solitari de Primera, amb 16 gols. El gran protagonista de la nit no va ser cap dels dos laterals blanc-i-blaus, Pierre-Gabriel i Koleosho, autors del 2-1 i del 3-2, respectivament, sinó un Embarba que va donar la permanència a l’Almeria de Rubi marcant un doblet contra el seu antic equip. 

stats