Esports 23/02/2018

Petits corredors de muntanya amb Tòfol Castanyer

“Hi ha cartes d’amor i cartes que enamoren... Impossible dir que no a aquesta proposta”. És la resposta de l’atleta solleric quan va rebre la convidada dels infants de 4 anys del CEIP Rafal Vell de Palma

Juanmi Mas
3 min
Els alumnes del CEIP Rafal Vell de Palma trien cada any un tema com a aprenentatge del curs.

PalmaLa sorpresa va arribar en rebre la seva resposta a través de les xarxes socials. Hi deia: “Hi ha cartes d’amor i cartes que enamoren... Impossible dir que no a aquesta proposta”. La il·lusió va esclatar a l’aula i des d’aquell moment començaren a preparar aquesta visita.

Els alumnes del CEIP Rafal Vell de Palma trien cada any un tema en el centre com a aprenentatge del curs. Enguany, els infants, a través de les reunions de delegats, escolliren el tema dels esports. Des de l’any passat, el grup de Susana Bonnín, de quatre anys, ha demostrat interès per la muntanya. D’aquí sorgeix el projecte de la serra de Tramuntana, amb el qual pretenen fomentar l’esport en la natura. Triaren entre esports de muntanya com el senderisme, l’escalada i les curses de muntanya, però finalment decidiren que aquest darrer representaria el grup.

L’escola treballa per projectes i en fa partícips les famílies, les quals hi mostren molt d’interès i fins i tot assisteixen a les corregudes de la serra de Tramuntana amb els seus fills. Aquest dissabte passat varen ser vuit famílies les que hi prengueren part i tenen previst anar tot el grup a la del mes de març, que es realitzarà a Escorca. “Fins i tot férem una comparsa a la nostra rua: els infants anaven disfressats de corredors de muntanya i les famílies anaven de muntanyes de la serra de Tramuntana”, explica una emocionada Susana Bonnín, mestra d’aquests alumnes de només quatre anys.

“Estam investigant si creixen les muntanyes i organitzant excursions per descobrir la nostra estimada serra de Tramuntana. Tots aquests interessos els expliquen els infants en converses lliures en el nostre espai de rotllana”, indica. També han estat emprant la informació de la iniciativa ‘Estima la Tramuntana’ i descobrint tot el que és necessari preparar per anar d’excursió. Han calculat el pes idoni de les motxilles, descobert diferents tipus de mapes on localitzar les excursions, han fet servir metres i cordes per amidar les distàncies i els recorreguts de les rutes que duen a terme. Per la professora, “aquestes experiències, les hem compartides amb altres aules de l’escola, sobretot d’infants més grans que ens ensenyen i als quals nosaltres també feim entendre coses, principalment a les aules que treballen temes propers a la nostra”.

Tòfol Castanyer, un ídol

Abans d’acudir a l’escola, Tòfol Castanyer ja havia aparegut a la classe mitjançant fotografies i notícies que els petits havien anat recollint. El solleric, per tant, ha esdevingut un referent per a tots ells. Enguany té lloc la cinquena edició de les curses de Tramuntana per als més petits. Dissabte, 17 de febrer, es va donar el sus a la primera prova del circuit de curses infantils, gratuïtes i no competitives, que organitza el Consell de Mallorca a través del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, i el Consorci Serra de Tramuntana. El circuit ofereix deu curses entre els mesos de febrer i novembre, a més d’un programa d’activitats paral·leles per divulgar els valors de l’esport lligats al respecte per la natura i, en especial, a la serra de Tramuntana a les escoles i també entre les famílies.

Precisament alguns alumnes del CEIP Rafal Vell de Palma varen participar en la primera cursa, disputada a Bunyola, però Tòfol Castanyer no va poder assistir-hi per motius laborals. Per aquests infants, l’esportista és un ídol i el varen seguir en el seu projecte de Passes per en Pau en directe amb una altra aula de l’escola. Mirant els seus vídeos, varen sorgir moltes preguntes i decidiren escriure-li una carta per convidar-lo a la seva aula per conèixer-lo i aprendre amb ell per arribar a ser bons corredors de muntanya. La sorpresa va arribar en rebre la resposta positiva del corredor a través de les xarxes socials. “Impossible dir que no a aquesta proposta”, contestà.

La motxilla de Tòfol

Dins la motxilla de Tòfol Castanyer es guarden tresors per descobrir: una botella d’aigua plegable, un llum vermell per portar a l’esquena, uns guants per al fred i la pluja, una barreta de fruita i moltes coses més amb les quals al·lucinar. D’aquesta manera ho veuen els petits que, de tant en tant, fan preguntes al campió del món. “Tens casa?”, li demana un, amb el dit aixecat. El que sembla cert és que la muntanya podria ser ben bé la segona casa de Tòfol, i a partir d’ara serà també la muntanya dels petits. Tota la classe de Susana Bonnín anirà a Escorca el 18 de març per trobar-se amb ell, un ídol amunt i avall de la muntanya.

stats